Vakcinát a kezében tartó orvos

A BioNTech szerint már csak néhány év, és megjelenik a rák elleni vakcina

A BioNTech nevű biotechnológiai cég alapítói szerint a rák elleni vakcina a következő évtizedben széles körben elérhetővé válhat.

„Igen, úgy érezzük, hogy a rák gyógymódja, illetve a rákbetegek életének megváltoztatása karnyújtásnyira van tőlünk”

– mondta Özlem Tureci német orvos, a BioNTech biotechnológiai cég társalapítója a BBC Sunday with Laura Kuenssberg című műsorában adott interjúban.

A rák elleni vakcina, amely a tudósok által a COVID-19 oltás kifejlesztése során elért áttörésekre épülne, mindössze nyolc éven belül széles körben elérhetővé válhat, tette hozzá Uğur Şahin német onkológus és immunológus, a BioNTech vezérigazgatója.

Úgy gondoljuk, hogy ez 2030 előtt biztosan megtörténik.

Reményeik szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcina az mRNS-technológia segítségével képezné ki a szervezetet a rákos megbetegedések felismerésére és megtámadására.

„A célunk az, hogy az egyénre szabott vakcina megközelítést alkalmazva biztosítani tudjuk, hogy a betegek közvetlenül a műtét után személyre szabott, egyéni vakcinát kapjanak, és olyan immunválaszt indukáljunk, amely lehetővé teszi a beteg testében lévő T-sejtek szűrését a szervezetet a megmaradt tumorsejtek után, és ideális esetben elpusztítsák a tumorsejteket”

– magyarázta Sahin.

A BioNTech eredetileg mRNS-alapú technológiák kifejlesztésére összpontosított a rák kezelésének beteg-specifikus megközelítése érdekében.

Tureci Kuenssbergnek elmondta, hogy fiatal orvosként a rákos osztályokon szerzett tapasztalataik – amelyek frusztrálták őket, hogy nem tudtak kezelést nyújtani az onkológiai betegeknek – terelték őket a rákkutatással kapcsolatos munkájuk felé. Ez a munka volt a „hátszelük” a COVID-19 injekció kifejlesztéséhez, amely viszont most „visszaadja” a rákkutatásukat, jegyezte meg Tureci.

Kuenssberg kérdésére, hogy van-e még esély arra, hogy a rák elleni vakcina nem működik, Tureci válaszában úgy fogalmazott, nem hiszi.

„Minden, amit az immunrendszerről és arról tanultunk, amit egy rák elleni vakcinával elérhetünk, elvileg egyértelmű aktivitást mutat – elő tudjuk idézni ezeket a gyilkos T-sejteket, irányítani tudjuk őket.”

Tureci szerint még nem tudni, hogy az orvosok hogyan alkalmaznának más típusú orvosi beavatkozásokat a vakcinával kombinálva, és mit kell még finomítani ahhoz, hogy a betegek meggyógyuljanak.

„Minden egyes lépés és minden egyes beteg, akit ezekben a rákkísérletekben kezelünk, segít abban, hogy jobban megértsük, mivel állunk szemben, és hogyan kezeljük ezt.”