Gyaloglás.

Ezzel az egyszerű tippel drasztikusan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint mindössze napi néhány perc erőteljes mozgás (lépcsőzés vagy gyors gyaloglás) csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.


A JAMA Oncology című szaklapban megjelentetett tanulmány egy megfigyeléses vizsgálaton alapult, amely megállapította, hogy azoknál, akik napi 3-5 perc „erőteljes, szakaszos életmód szerinti testmozgást" végeznek kisebb valószínűséggel alakul ki rákos megbetegedés, mint azon emberek esetében, akik nem gyakorolnak ilyen jellegű tevékenységet.

Tudjuk, hogy a fizikai aktivitás képes szabályozni néhány, a rák kialakulásával kapcsolatos hormont, és segít az immunrendszer egészségének megőrzésében. Ez a tanulmány megerősíti a testmozgás fontosságát, és kísérletet tesz annak meghatározására, hogy milyen mennyiségű testmozgás szükséges egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. Ez nagyon fontos, mivel a nem sportoló vagy inaktív embereket nehéz rávenni a tartós fizikai aktivitásra, és alátámasztja a testmozgásra és az aktivitásra vonatkozó ajánlást, akár rövid, intenzív időszakokban is

– mondta Dr. Marleen I. Meyers, orvosi onkológus, a NYU Langone Perlmutter Cancer Center Survivorship Program igazgatója.

Ez is érdekelhet: Összefüggést találtak a csuklás és a rák között

A szóban forgó tanulmány több mint 22 000, átlagosan 62 éves embert vizsgált, akik saját bevallásuk szerint nem sportoltak. A programban részt vevők különböző mérőeszközöket hordtak a napi adatok nyomon követése érdekében, és hét éven keresztül vizsgálták az adataikat a rákos megbetegedések szempontjából.

A kutatók megállapítása szerint azoknál, akik napi legalább 3,4-3,6 perc erőteljes, szakaszos életmód szerinti testmozgást végeztek, 17-18%-os rákkal kapcsolatos kockázatcsökkenés mutatkozott.

Emellett a 4,5 perces átlagos napi mozgás 31-32%-os csökkenést eredményezett a fizikai aktivitással összefüggő rákos megbetegedések előfordulásának tekintetében.

Forrás: Healthline

Kép: Shutterstock