3D illusztráció egy rákos sejtről

Ezek a vegyi anyagok kiválthatják a rákos sejtek terjedését

Egy új kutatás kimutatta, hogy a vastagbélrákos sejteket laboratóriumban két különböző típusú örök vegyi anyagnak kitéve, azok potenciálisan felgyorsíthatják a rák progresszióját.

A vizsgálat a tűzoltóknál és más, per- és polifluoralkil anyagokkal (PFAS) rendszeresen érintkező embereknél tapasztalt expozíciós szintekhez hasonló elemzését végzett

A tűzoltók a vérben mért PFAS-szintje általában magasabb, mivel gyakran érintkeznek tűzoltóhabbal, amely lángmentesítő tulajdonságai miatt PFAS-kémiai anyagokat tartalmaz. A tűzoltóknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki különböző rákos megbetegedések (például végbélrák) és halálesetek. Úgy vélik, hogy a végbélrákos-esetek (CRC) mintegy 80 százalékában környezeti tényezők állnak összefüggésben.

Az új kutatásban a laboratóriumi körülmények között végzett PFAS-expozíció a CRC-sejteket új helyekre vándorlásra késztette, ami arra utal, hogy a rák terjedésében (metasztázis) az élő szervezetekben szerepet játszhat.

Caroline H. Johnson, a Yale Egyetem epidemiológusa szerint ez nem bizonyítja, hogy metasztázisról van szó, de megnövekedett a mozgékonyságuk, ami az áttétképződés egyik jellemzője.

A PFAS-ok szén-fluor kötéseken alapuló, ember által előállított vegyi anyagok, és ahogy az örök vegyi anyagok elnevezés is arra utal, hogy ezek a kötések nagyon erősek és ellenállnak a lebomlásnak, emiatt azonban a környezetben éveken keresztül, egyre növekvő koncentrációban fennmaradnak.

„A PFAS-ok a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok egyik elterjedt osztályát alkotják, amelyek világszerte egyre nagyobb aggodalomra adnak okot. Gyakran mutatták ki őket a környezetben, például az ivóvízben, a beltéri porban, a tisztítószerekben és a bevonatokban”

– mondta Jie Zheng, a Yale Egyetem fiziológusa és a tanulmány első szerzője.

Sok örök vegyi anyag még mindig jelen van a mindennapi használati tárgyakban, bár a PFAS-ok veszélyei nagyrészt tisztázatlanok, részben a sokféle vegyület miatt.

A kutatások kimutatták, hogy ezek a tartós vegyi anyagok elterjedtek a környezetben, és a nagy mennyiségnek való kitettséget az emberek és állatok egészségére káros hatásokkal hozták összefüggésbe.

A széles körben használt perfluoroktánsav (PFOA) PFAS-t a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 2023 novemberében az emberre nézve rákkeltőnek minősítette, a perfluoroktánszulfonsavat (PFOS), egy másik gyakori PFAS-t pedig az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek.

Annak vizsgálatára, hogyan befolyásolják ezek az agresszív CRC-t, Zheng, Johnson és munkatársai laboratóriumban tenyésztett CRC-sejteket és metabolizmust használtak, amely a metabolitok, több ezer kismolekula, például aminosavak, lipidek és fehérjék szintjét méri. A kísérletekhez két CRC-sejttípust használtak, amelyeket szferoidoknak nevezett gömbökké formáltak. Az egyik típusban vad típusú KRAS gén, míg a másikban a KRAS gén egy közös mutációja volt jelen, amely a különösen agresszív CRC-hez kapcsolódik.


A PFOS-nak és PFOA-nak való kitettség hatására a sejtek fokozott mozgást és nagyobb terjeszkedési hajlamot mutattak. Egy másik vizsgálatban a lapos rétegben növesztett CRC-sejtekkel egy vonalat karcoltak középen, hogy kettéválasszák őket. Amikor a vegyszereket bevitték, a sejtek ismét növekedtek és egymás felé mozogtak.

A kutatók ezután megvizsgálták, milyen hatással vannak a vegyszerek a sejtek anyagcseréjére. A PFAS-expozíció megváltoztatta a sejtek működéséhez elengedhetetlenül szükséges különböző anyagcseretermékeket, például az aminosavakat és a zsírsavakat, valamint az áttétképzéssel összefüggő jelzőfehérjéket.

A CRC-sejtekben az expozíció után olyan anyagok is csökkentek, amelyek általában gyulladásgátló és rákellenes védő hatásúak. Néhány különbség a mutáns sejteknél szembetűnőbb volt, ami arra utalhat, hogy az ilyen mutációval rendelkező rákos megbetegedések nagyobb valószínűséggel terjednek a PFAS-nak való kitettség hatására.

Ezek a laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű PFOS-nak és PFOA-nak való kitettség potenciálisan növelheti a CRC terjedésének kockázatát valós körülmények között. A kutatócsoport szerint ez kulcsfontosságú információ a potenciálisan magas expozícióval járó munkahelyeken dolgozók számára, és az örök vegyi anyagok nyomon követése kulcsfontosságú az egészségük védelmében, csakúgy, mint a jövőbeli klinikai vizsgálatok.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock