Sarah Jessica Parker az És egyszer csak.. című sorozat egyik jelenetében New Yorkban 2021. október 20-án

Miért jár együtt a dohányzással a ráncosodás?

A dohányzás hatással lehet a bőr általános egészségére és megjelenésére. A dohányban lévő toxinok csökkenthetik a bőrsejtek vérellátását, csökkenthetik a bőr nedvességtartalmát, valamint lebontják a kollagént és az elasztint, ami pedig ráncokat okozhat.


Mivel a dohányban lévő toxinok idő előtt öregíthetik a szerveket, érthető, hogy a dohányzás hatással van a test legnagyobb szervére, a bőrre. A dohányzás hatására az erek beszűkülhetnek, ami korlátozza az oxigén és a létfontosságú tápanyagok bőrsejtekhez való eljutását.

A dohányosoknál általában alacsonyabb kollagén- és elasztinszint mutatható ki, melyek létfontosságúak a bőr általános egészségéhez és feszességéhez. A kollagén és elasztin csökkenése gyakran vezet korai ráncokhoz. A dohányzásról való leszokás megállíthatja a ráncok kialakulását, sőt, akár vissza is fordíthatja azt.

A dohányzás során belélegzett méreganyagok a test minden szervére hatással vannak, így a bőrre is.

Egy 2021-es felülvizsgálat szerint a dohányzás a bőrben lévő kollagén- és elasztinrostok lebomlását okozhatja. A kollagén egy alapvető fehérje, amely befolyásolja a bőr egészségét és működését. Amikor a kollagén- és elasztinszint csökken, a bőr nagyobb valószínűséggel megereszkedik, ráncosodik és veszít feszességéből.

A dohányzás is csökkentheti a bőr nedvességtartalmát, ami miatt a ráncok könnyebben kialakulhatnak vagy jobban láthatóvá válhatnak. Általánosságban elmondható, hogy a dohányzás okozta ráncok általában korábban jelentkeznek, mint a tipikus öregedés okozta ráncok. A feltűnő ráncok és a dohányzás közötti összefüggés különösen akkor tűnik nyilvánvalónak, ha az emberek évente több mint 40 doboz cigarettát szívnak. Ezenkívül az ajkak körüli ráncok láthatóbbá válását okozhatja az is, ha a dohányos összeszorítja a száját egy-egy slukk beszívásakor.

Eltűnnek a dohányzás okozta ráncok, ha leszokunk a dohányzásról?

Úgy tűnik, hogy a dohányzással összefüggő ráncok enyhülnek, ha valaki leteszi a cigarettát. A dohányzás gátolja a kollagéntermelést, de ez a hatás átmeneti lehet. Egy 2019-es kis tanulmány szerint 19 volt dohányosnál 4-8 héttel a leszokás után jelentősen javult a kollagénszint. A kollagéntermelés 12 hét elteltével már majdnem elérte a dohányzás előtti szintet.

Bár a tanulmány kicsi volt, a dohányzásról való leszokással és a bőr megjelenésével kapcsolatos kutatások összességében ígéretesnek tűnnek. Egy másik, 2019-es, szintén kicsi tanulmányban azt találták, hogy az öregségi foltok és a hiperpigmentáció a dohányzásról való leszokást követő egy hónapon belül visszafordult.

Bár nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy véglegesen kijelenthessük, hogy a dohányzás abbahagyása visszafordít bármilyen bőrkárosodást, úgy tűnik, hogy a bőr egészségének legalább néhány aspektusa helyreállhat. Még ha a dohányzásról való leszokás nem is fordítja vissza teljesen a dohányzással összefüggő ráncokat, a megnövekedett kollagénszint kevésbé láthatóvá teheti azokat.

Bőrápolási tippek a dohányzás hatásainak visszafordítására

A dohányzásról való leszokás pozitív hatással lehet a bőr egészségére. De további lépéseket is tehetünk bőrünk további feltöltése érdekében, például:

  • Kiegyensúlyozott étrend: A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend fogyasztása segíthet a bőr helyreállításában, megerősítésében és védelmében. A bőséges vízfogyasztás, valamint az alkohol- és koffeinfogyasztás minimalizálása szintén segít a bőrnek megtartani a nedvességet és egészséges maradni.
  • Elegendő testmozgás: A rendszeres, mérsékelt testmozgás fokozza a véráramlást és növelheti a természetes antioxidáns-termelést a szervezetben, ami segít megvédeni minden sejtet, beleértve a bőrsejteket is.
  • Megfelelő alvás: A bőrsejtek alvás közben is képesek helyreállítani magukat, és testünk ez idő alatt fokozhatja a kollagéntermelést.
  • Fényvédő krém: A fényvédő krémek használata megvédheti a bőr a fényöregedéstől és a ráncoktól. Egy 2016-os kutatás szerint a rendszeres fényvédő használata még a ráncok és a napfoltok kialakulását is visszafordíthatja.
  • Bőrápolási rutin: A bőr rendszeres tisztítása és hidratálása segít megőrizni annak egészségét. Emellett a rendszeres gyengéd hámlasztás segíthet eltávolítani az elhalt bőrfelületeket, és elősegítheti a szérumok jobb felszívódását. A retinol, a C-vitamin és más szérumok csökkenthetik a ráncokat és ragyogóbbá tehetik a bőrt.
  • Kezelések: Az olyan kozmetikai kezelések, mint a microneedling és a lézeres felszínmegújítás segíthetnek javítani a bőr textúráját és csökkenteni a ráncok megjelenését.