Fiatal pár vacsorázik egy randin

5 gyakori hiba, amit egy randevú vacsorán elkövetünk

Egy közös vacsora az egyik legjobb módja annak, hogy megismerkedjünk a másikkal. Ne hagyjuk, hogy a lehetséges baklövések az utunkba álljanak. Ha követjük az alábbi egyszerű javaslatokat, máris ígéretes lehet a kezdés.

1. Túl sok folyékony bátorság

Bár az alkoholfogyasztás mértékkel egészséges lehet, vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba egy randin. Ha mi bátorságot adó elixírként is gondolunk rá, az valójában hanyagsággá válhat, és az ellenkező hatást érheti el, mint amit szerettünk volna elérni.

Diane Gottsman etikett szakértő szerint ha túl sokat iszunk egy randin, az az önuralom hiányáról és/vagy rossz ítélőképességről tanúskodik, ráadásul előfordulhat, hogy olyasmit mondunk, amit józanul nem tettünk volna.

2. Az étellel való játék

Lehet, hogy otthon vagy a barátaink társaságában viccesnek találjuk, ha buborékokat fújunk az italunkba, vagy szórakozunk az ételünkkel, de egy randi nem a megfelelő hely és idő erre. Még ha úgy is gondoljuk, hogy így megmutathatjuk a vicces oldalunkat, nem biztos, hogy látni akarja ezt a másik.

3. Azt feltételezzük, hogy a másik állja a számlát

Gottsman szerint, ha mi vagyunk a meghívó felek, nekünk kell állnunk a számlát.

„A protokoll szerint te hívsz meg, te fizetsz, és te felelsz a borravalóért is.”

Ez alól az iránymutatás alól azonban vannak kivételek.

„Bár ez a szabály lazítható, ha már kapcsolatban vagytok, ha megkéred a párodat, hogy ossza meg a számlát, az olcsónak tűnhet”

– teszi hozzá Gottsman.

Ráadásul egyeseknek a randevúkon talán kényelmesebb, ha osztoznak a számlán, mintha a partnerük fizetne. Ha ez a helyzet, jelezzük, hogy szeretnénk beszállni, és nyúljunk a pénztárcánkért.

4. A másik ételválasztásának kommentálása

Még ha az étel, amit randi partnerünk választott, nem is a mi stílusunk, ne rólunk szóljon. Erősítsük meg a másikat benne, hogy ízlik nekik a választott étel, de ne kérdőjelezzük meg, hogy miért választották azt, vagy hogy mennyit esznek/nem esznek. Még ha a másik túl idegesnek is érzi magát ahhoz, hogy egyen, valószínűleg nem akarja ezt megvitatni, miközben megismerkedik egy új emberrel.

5. Ételrendelés

Még ha lenyűgözőnek is tartjuk, hogy kitaláljuk, mit szeretne enni a párunk, ne rendeljünk neki anélkül, hogy előbb megnéznénk, mit szeretne. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a másik véleményét azért, mert szerintünk tudjuk, mit szerethet.

„Soha ne feltételezd, hogy a párod mit szeretne enni. Ez elutasító és kissé arrogánsnak hat. Bár máskor lovagiasnak tűnhet, a legnagyobb tiszteletet az jelenti, ha hagyod, hogy a párod rendeljen magának”

– jegyzi meg Gottsman.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock