Számítógépező női kéz

Robotok vadásznak a rasszista kommentelőkre a Redditen

Tombol a gyűlöletbeszéd a kommentekben, elkezdték kipucolni a felhasználókat.

Kezdetben viccnek indult, de mára az egyik elsődleges céllá vált a rasszista redditelőket levadászó robotok létrehozása. 2018-ban egy felhasználü vetette fel egy olyan bot – automatizált fiók – létrehozását, amely megtalálja a rasszista kommentelőket, azok bejegyzési előzményeinek áttekintésével, írja a Wired.

Nem kellett hozzá sok idő, egy Okuskusmonster nevű, 23 éves michigani Reddit-felhasználó elkezdett dolgozni egy boton, melyet létrehozása után bármelyik redditelő meghívhatta, hogy számolja meg, hányszor kommentelt rasszista megjegyzést más felhasználó az oldalon. Ehhez nem kell mást tenni, mint megjelölni a nwordcountbot nevű botot a megjegyzésben szereplő felhasználónévvel együtt, és a bot gyorsan válaszolni fog az információkkal.

„A robot üzembe helyezése nagyon egyszerű volt, és csak néhány órát vett igénybe. Sokkal több tanulást és erőfeszítést igényelt a bot fejlesztése, hogy szinte azonnal reagálni tudjon a megjegyzésekre, adatbázisban tartsa az összes vizsgált felhasználót és megjegyzéseket, amelyekre válaszolt, és több hónapon keresztül, összeomlás nélkül működjön a szerveren"

– mondta el kitalálója.

A bot népszerűsége robbanásszerűen nőtt, 2020 májusáig több mint 190 000 alkalommal hívták meg, és 1,7 millió alkalommal használta az nwordcountbot kifejezést 120 000 különböző felhasználó. Ennek ellenére a bot viszonylag rövid életű volt. Három hónappal ezelőtt, a bot futtatásához szükséges szerverek költségeire hivatkozva, készítője úgy döntött, hogy leállítja azt.

De nyilvánvalóan igény volt a szolgáltatásra, így nem sokkal később, mint „hivatalosan jóváhagyott" utód. Az új botot három hónap alatt már csaknem 1000-szer idézték meg. A robotok mellett a redditelők böngészőbővítményeket is készítettek, amelyek segíthetnek azonosítani a gyanús felhasználókat.