Ezeket az ételeket soha ne edd reggelire
Mit együnk reggelire?
A magas cukortartalmú ételek, például a sütemények és a magas cukortartalmú reggelizőpelyhek vagy a magas cukortartalmú joghurtok nem ajánlottak reggeli fogyasztásra, mivel megemelhetik a vércukorszintet, és gyorsabban éhesebbnek érezhetjük magunkat, magyarázza Jenna Hope táplálkozási szakértő a brit Glamour-nak.
A szakértő ezek helyett a magas fehérje- és rosttartalmú ételeket ajánlja, egy vagy két gyümölcs- és zöldségforrással.
Reggelizz úgy, mint egy király...
„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus”
– tartja az ismert mondás.
A reggelit nem véletlenül tartják a nap legfontosabb étkezésének: javíthatja a kognitív funkciókat, a vércukorszintet és az emésztés egészségét, valamint növelheti az energiaszintet.
Hope szerint fontos odafigyelni az étvágyunk jelzéseire, hogy mikor étkezzünk először a nap folyamán.
„A kulcstényező az, hogy ha éhesnek vagy energiaszegénynek érzed magad, egyél. Emellett a nap első étkezésének tele kell lennie fehérjével és rosttal, hogy hosszabb ideig jóllakott maradj, és hogy a vércukorszintet is kezelni tudd.”
Legrosszabb ételek reggelire
Általánosságban elmondható, hogy a reggelire fogyasztható legrosszabb ételek magas cukortartalmúak, és alacsony rost- és fehérjetartalmúak, mivel ezektől nem húzzuk ki az ebédig.
Ezek közé az ételek közé tartoznak:
- Cukros gabonafélék: Cukortartalmuk miatt súlygyarapodáshoz, a vércukorszint emelkedéséhez és a nap későbbi szakaszában bekövetkező energiazuhanáshoz vezethetnek.
- Péksütemények: Ilyen például a croissant, melynek magas lehet a finomított szénhidrát- és hozzáadott cukortartalma. Ez gyors energialöketet adhat, de általában rövid ideig tart, ami később éhséghez és sóvárgáshoz vezet.
- Feldolgozott húsok: A szalonna, a kolbászok és más feldolgozott húsok magas telített zsírtartalmúak, valamint adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazhatnak, melyek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásához.
- Cukros kávé vagy tea: Az ízesített tejeskávék vagy az édesített jegeskávék hozzájárulhatnak a túlzott kalóriabevitelhez és a cukorszint emelkedéséhez.
- Gyümölcslevek: Magas cukortartalmúak lehetnek, és hiányoznak belőlük a teljes gyümölcsökben található rostok.
- Alacsony rosttartalmú reggeli szeletek: Magas lehet a hozzáadott cukortartalmuk és alacsony a rosttartalmuk.
- Ízesített joghurtok: Gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot és mesterséges aromákat."
A legjobb ételek reggelire
A kiegyensúlyozott reggeliben a makrotápanyagok – szénhidrátok, fehérjék és egészséges zsírok –, valamint a vitaminok és ásványi anyagok keveréke mind megtalálható. Ezek közé tartozik:
- Zab: Gazdag oldható rostokban, amelyek segítenek a stabil vércukorszint fenntartásában és a hosszabb ideig tartó jóllakottságban. Emellett komplex szénhidrátokat is biztosít a tartós energiaellátás érdekében.
- Görög joghurt: Magas fehérjetartalma miatt segít az izmok helyreállításában és a jóllakottságban, emellett probiotikumokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint kalciumot a csontok egészségéért.
- Tojás: Jó kiváló minőségű fehérjék és olyan alapvető tápanyagok kiváló forrása, mint a kolin, amely segít jóllakottan tartani és tartós energiát biztosítanak egész reggel.
- Bogyós gyümölcsök: Az áfonya, az eper és a málna gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban. Természetes édességet adnak és hozzájárulnak az általános egészséghez.
- Diófélék és magvak: A mandula, a chia mag, a lenmag jó forrásai az egészséges zsíroknak, a fehérjéknek és a rostoknak.
- Avokádó: Tápanyagokban gazdag, egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, emellett rostot, valamint különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
- Smoothie: Egy gyümölcsökből, zöldségekből, görög joghurtból és egészséges zsírforrásból (például dióvajjal vagy avokádóval) álló smoothie tápanyagban gazdag és egészséges reggeli.
Nyitókép: Shutterstock