Egy lány két kézzel fogja a kék bögréjét

Hosszabb életed lehet​, ha kávé helyett ezt a reggeli italt fogyasztod

Kávé, tea, vagy esetleg valami más? Reggeli italok tekintetében több kutatás is készült az egészségügyi hatásaikat figyelembe véve. Egy új tanulmány most 11 év mérési adataira támaszkodva megállapította, hogy jelentősen csökkenthető a korai halálozás kockázata egy bizonyos folyadék rendszeres fogyasztásával.


A kávé hosszú életre gyakorolt pozitív hatásairól sokan ódákat zengenek, most viszont a teák lépnek előtérbe. Egy nemrég megjelent tanulmány bebizonyította, hogy a tea — különösen a fekete tea — szintén hozzájárulhat az élettartam növeléséhez.

A munkálatok kezdete előtt a kutatócsoport olyan embereket választott alanynak, akik a UK Biobank egészségügyi adatbázisában szerepeltek. Összesen 498 043 személyt jelöltek ki, akik 40 és 69 éves kor között voltak. A megkérdezettek mintegy 85 százaléka mondta, hogy rendszeresen teázik, az ő 89 százalékuk pedig a fekete teát részesítette előnyben.

A szakemberek azért a fekete tea hatásait vizsgálták más gyulladáscsökkentő típusokkal szemben, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint azt fogyasztják legtöbben.

A kiválasztottaknak ki kellett tölteniük egy kérdőívet, majd egy fizikai tesztelésen vettek részt, melyen vér-, vizelet- és nyálmintákat kellett adniuk. Ezt követően a kutatók több mint 11 évig tanulmányozták az étrendjüket, életmódjukat és az egészségi állapotukat. Természetesen figyelembe vették az etnikai hovatartozásukat és a társadalmi-gazdasági helyzetüket is.

A kutatási idő végére 29 783 ember vesztette életét az alanyok közül. Bár tényleges összefüggést nem tudtak kimutatni, a kinyert információkból mégis úgy tűnik, hogy 9-13 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási kockázat azoknál, akik napi szinten kettő, vagy annál több csészével iszogattak.

Egy cs\u00e9sze tea

Fotó: Shutterstock

A rák és a tüdőbetegség okozta halálozás esélyének változásáról nem tudtak beszámolni, viszont a tudósok a fekete teát fogyasztók körében alacsonyabb kockázatot találtak a szívbetegség és a stroke okozta halálozás tekintetében.

A jelenlegi vizsgálatok azt mutatták, hogy napi háromnál több csésze tea ivása nem járt további előnyökkel, viszont egy korábbi kutatás eredményei másról árulkodnak. A 2022. júniusi tanulmány alapján körülbelül öt adag lehet az édes pont a vércukorszint és a bélgyulladás szempontjából.

A szakértők a több évig elhúzódó adatgyűjtésük során nem vettek figyelembe olyan részleteket, mint az egyének napi adagjának mérete, valamint a teájuk áztatási ideje. Ezek jelentősen befolyásolhatják a kapott eredményeket, így a jövőbeli tanulmányoknak számításba kell venniük ezeket is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Eating Well