Fiatal nő a kanapén a macskájával ülve bögréből iszik

Egy népszerű reggeli ital két évvel meghosszabbíthatja az életünket

Egy új kutatás eredményei szerint van egy népszerű reggeli ital, mely csökkentheti számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri problémák, a rák, a légzőszervi betegségek és a kognitív hanyatlás kockázatát.


A legtöbb ember kávéval kezdi a napját, hogy a fekete ital segítsen nekik a felébredésben és adjon némi energiát a nap elkezdéséhez. Egy új kutatás szerint azonban a népszerű italnak még ennél is több előnye lehet.

K\u00e1v\u00e9

Unsplash


Egy tudományos áttekintés szerint ugyanis a rendszeres kávéfogyasztás közel két évvel meghosszabbíthatja az egészséges élettartamot.

Az Ageing Research Reviews című folyóiratban megjelent tanulmány részeként egy portugál kutatócsoport több mint 50 tanulmányt elemzett, és kifejezetten arra összpontosított, hogy a kávé hogyan befolyásolja az emberi egészséget és az öregedést.

Ebből pedig kiderült, hogy a kávéfogyasztás átlagosan 1,8 évvel növelheti az ember életét, és ez mind a férfiak, mind a nők esetében igaz volt.

Azonban nem csak annyi derült ki, hogy a kávé által az emberek tovább élhetnek.

A vezető szerző, Rodrigo Cunha, a Coimbrai Egyetem munkatársa a sajtóközleményben elmondta:

„Tudjuk, hogy a világ népessége gyorsabban öregszik, mint valaha, ezért egyre fontosabb olyan étrendi beavatkozások feltárása, amelyek lehetővé tehetik, hogy az emberek ne csak hosszabb, de egészségesebb életet is éljenek.”

Úgy gondolják, hogy a kávé egészségügyi előnyei a több mint 2000 potenciálisan bioaktív vegyületben rejlik.

Ezek közé tartoznak a polifenolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő előnyökkel járhatnak, például segíthetnek az inzulinérzékenység szabályozásában és a neuroinflammáció csökkentésében.

Az előnyök ellenére a kutatók azonban továbbra is mértékletességet javasolnak a kávéfogyasztás során, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a legtöbb felnőtt számára napi három-öt csésze kávé a biztonságos.

Bizonyos embereknek, köztük a terhes nőknek vagy a koffeinre túlérzékenyeknek természetesen korlátozniuk kell a fogyasztást.

„A hagyományos klinikai ajánlások időnként figyelmen kívül hagyták a kávé szerepét az egészséges öregedésben. Mivel azonban komoly kutatási eredmények támasztják alá, hogy a rendszeres kávéfogyasztás potenciálisan csökkentheti a társadalom előtt álló krónikus betegségek némelyikét, valószínűleg itt az ideje, hogy ezeket újraértékeljük”

– tette hozzá Cunha.

Nyitókép: Shutterstock

(Express)