Orvos női beteg vérnyomását méri

Ez a rejtett magas vérnyomás egyik fő oka

A rejtett magas vérnyomást az orvosok általában nem veszik észre, mivel a páciens vérnyomása normális az orvosi vizitek során, de magas otthon vagy a rendelőn kívül.

Az amerikai felnőttek mintegy felét érinti a magas vérnyomás, és évente 82 000 ember halálának egyik fő oka. Azok az emberek, akik hosszú órákat dolgoznak a munkahelyükön, nagy valószínűséggel rejtett magas vérnyomásban szenvednek.

A szakértők szerint a heti 49 vagy annál több órát tartó irodai munka 70 százalékkal növeli a magas vérnyomás kockázatát, számol be róla a PsyBlog.

Egy 3547 kanadai irodai dolgozót vizsgáló tanulmány szerint azoknál, akik heti 49 órát dolgoztak, 70 százalékkal nagyobb volt a rejtett magas vérnyomás és 66 százalékkal nagyobb a tartósan magas vérnyomás kockázata, a heti 35 óránál kevesebbet dolgozó kollégáikhoz képest.

Azok körében, akik heti 41-48 órát dolgoztak, 54 százalékkal nagyobb volt az esélye annak, hogy rejtett magas vérnyomásuk legyen, és 42 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy tartósan magas vérnyomásuk legyen.

Dr. Xavier Trudel, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy mind a rejett, mind a tartósan magas vérnyomás összefügg a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával.

„A megfigyelt összefüggések a munkahelyi feszültséget, a magas munkaigények és az alacsony döntési jogkör kombinációjaként meghatározott munkahelyi stresszt okozták. Azonban más kapcsolódó stresszorok is hatással lehetnek. A jövőbeni kutatások megvizsgálhatnák, hogy a családi kötelezettségek - például a munkavállaló gyermekeinek száma, háztartási kötelezettségei és gyermekgondozási szerepe - kölcsönhatásba léphetnek-e a munkahelyi körülményekkel a magas vérnyomás magyarázata érdekében”

– fogalmazott.

A vizsgálatot öt éven keresztül végezték, melyből kiderült, hogy a munkavállalók 19 százaléka már szedett magas vérnyomás elleni tablettákat.

Kiderült továbbá, hogy a munkavállalók mintegy 13 százalékának volt rejtett magas vérnyomása, de nem szedett magas vérnyomás elleni gyógyszert.

A hosszú munkaidőnek a vérnyomásra gyakorolt hatása a vizsgálatban részt vevő nők és férfiak esetében azonos volt.

„Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a hosszú munkaidő hatással lehet a szívük egészségére, és ha sokáig dolgoznak, kérjék meg orvosukat, hogy idővel ellenőrizze a vérnyomásukat egy viselhető monitor segítségével. A rejtett magas vérnyomás hosszú időn keresztül érinthet valakit, és hosszú távon a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt”

– figyelmeztet rá Trudel.

„Korábban kimutattuk, hogy öt év alatt a maszkolt magas vérnyomásban szenvedő emberek közül 5-ből körülbelül 1-nél soha nem mutatkozott magas vérnyomás klinikai körülmények között, ami potenciálisan késlelteti a diagnózist és a kezelést.”

Nyitókép: Shutterstock