Repülőgép vége a felhők felett

Miért puffadunk fel a repülőutakon?

A puffadás a repülés normális velejárója, a következőket tehetjük, hogy csökkentsük a kellemetlen érzést.

Sokunkkal előfordult már, hogy felpuffadt egy-egy repülőút során. A légi utazásnak rengeteg mellékhatása van: jetlag, megfázás, alváshiány, dehidratáció, a kezek és az arc megduzzadása, valamint haspuffadás.

A kiszáradás gyakori következménye a légi utazásnak a repülőgépek kabinjában lévő száraz levegő és a kevesebb folyadékbevitel miatt. A bőr, mint a test legnagyobb szerve, különösen érzékeny a dehidratáció által okozott változásokra, a folyadékhiány miatt pedig a bőrgát sérül, ami nagyobb vízveszteséghez vezet.

Ennek eredményeként a bőr nemcsak fakónak és száraznak tűnik, hanem hajlamos a puffadásra is, különösen a szem alatti érzékeny területen, amely érzékeny a kiszáradás okozta ödémára, azaz a test szöveteiben megrekedt túl sok folyadék okozta duzzanatra.

A kabinnyomás ingadozása is hozzájárul a puffadáshoz a repülés során,. A kereskedelmi járatok olyan magasságban közlekednek, ahol a légköri nyomás jelentősen alacsonyabb, mint a tengerszinten.

Ez azt jelenti, hogy az utastérben nyomást kell biztosítani a légáteresztő környezet fenntartásához. De még így is alacsonyabb a kabinnyomás, mint amit a földfelszínen tapasztalnánk, és a nyomáscsökkenés folyadékáthelyeződést idézhet elő a szervezetben, ami ödémát okozhaz, gyakran a lábakban és az arcszövetben.

Egy hosszabb út során túl sokat ülünk egy helyben, így a véráramlásunk stagnálhat, és folyadékvisszatartást okozhat, a fertőzések elleni védekezés érdekében a test folyadékszintjét egyensúlyban tartó nyirokrendszerünk pedig szintén károsodik.

Ennek eredménye a szöveti duzzanat, a vízvisszatartás és a puffadás. Ráadásul a sok nassolás is hozzájárulhat a folyadékvisszatartáshoz ebben a helyzetben.

Egy másik tényező a repülőgépen való étkezés. A légitársaságok gyakran adnak extra sót és cukrot az ételeikhez, hogy ugyanolyan ízűek legyenek, mint a földön, mert a repülés közben elszenvedett motorzaj állítólag negatívan befolyásolja az ételek ízlelését. Ennek hátulütője azonban az, hogy a felesleges só felborítja a szervezet folyadékegyensúlyát, ez pedig elősegíti az ozmotikus ödéma néven ismert vízvisszatartást, ami az arc és a kéz puffadását okozhatja.

Mit tehetünk?

A folyadékbevitel növelése alapvető fontosságú, a repülés előtt, alatt és után is, annak érdekében, hogy ellensúlyozzuk annak dehidratáló hatását, és lehetővé tegyük a szervezetünk számára, hogy visszatérjen a normális állapotba.

Érdemes a repülőn elkerülni a vízhajtó italok, például az alkoholt és a koffein tartalmú italoka is.

Mivel a dehidratáció bizonyítottan rontja a lábödémát a repülőn, ezért az elektrolitpor használata segíthet. Az elektrolitok kiválasztásakor kerüljük a magas sótartalmú, sportolásra szánt italokat, mivel nincs szükségünk annyi nátriumra, mint a sportolóknak.

A puffadás ellen segít a megfelelő táplálkozás is, vigyünk a fedélzetre vízben gazdag rágcsálnivalókat, például gyümölcsöt és zöldséget, valamint minimalizáljuk a magas nátriumtartalmú feldolgozott rágcsálnivalók fogyasztását.

Fontos még, hogy félóránként egyszer felálljunk és mozgassuk át a testünket kicsit. A bokakörzés, a vádliemelések és a lábemelések mind segítenek a véráramlás serkentésében és a folyadék felhalmozódásának megelőzésében.

(Condé Nast Traveler)

Nyitókép: Unsplash