egy takarító takarítja a repülőt

Ezek a legpiszkosabb részek a repülőgépen a légiutas-kísérők szerint

Naponta több millióan utaznak repülőgéppel szerte a világon. De vajon mit jelent mindez a higiénia szempontjából?


A repülőgépeknek általában gyorsan vissza kell fordulniuk, miután beérkeztek, és bár az elkötelezett takarító személyzet mindent megtesz, hogy minden ülést lesikáljon, mielőtt a következő utasok beszállnak, néha előfordulhat, hogy bizonyos dolgok kimaradnak, vagy egy kicsit koszosak maradnak. És a légiutas-kísérők szerint van néhány olyan hely, amelyet érdemes elkerülni, vagy legalábbis kézfertőtlenítőt használni az érintésük után − mutatjuk melyek ezek.

​1. A biztonsági utasítások kártyái

A legpiszkosabb hely a repülőn a biztonsági utasítás kártyája az ülés zsebében. És bár a tálcás asztalokat általában letörlik, az utasításokat tartalmazó kártyákat nem. Tehát, miután elolvastad a biztonsági utasításokat, mindenképpen használj egy kis kézfertőtlenítőt, vagy töröld le nedves törlőkendővel az utasításkártyát, hogy megóvd magad és a leendő utasokat a baktériumoktól.

​2. Fedett tároló

Kulcsfontosságú, hogy vagy töröld le, vagy kendővel nyisd ki a fej feletti rekeszeket, mivel azokat „sokan megérintik", és „ritkán tisztítják". Miután befejezted a kézipoggyász bepakolását, használj újra kézfertőtlenítőt.

​3. Tálcás asztalok

egy n\u0151 a laptopj\u00e1n dolgozik, amit a lehajthat\u00f3 asztalk\u00e1ra tett a rep\u00fcl\u0151n

Fotó: Getty Images

A lehajtható kis tálcás asztalok tele vannak baktériumokkal, tehát jó ötlet a fedélzetre lépés után alaposan áttörölni ezeket, különösen evés előtt. A Travelmath 2015-ös tanulmánya kimutatta, hogy a tálcás asztalokon négyzetcentiméterenként közel nyolcszor több baktérium található, mint a fej feletti szellőzőgombon.

​4. Üléshuzatok

Az üléshuzatokat nem mindig cserélik ki vagy tisztítják meg, csak akkor, ha bejelentés érkezik róluk. De nem jelentenek minden durva eseményt jelentenek, mivel az késést okozhat a járaton. Azok számára, akik nem bírják elviselni a gondolatot, hogy egy undorító ülésen üljenek, rengeteg eldobható vagy újrafelhasználható üléshuzat van a piacon.

​5. Fürdőszobai fogantyúk

Bár a mosdókat rendszeresen tisztítják, a zárakat és az ajtókilincseket nem. Emiatt érdemes kézfertőtlenítőt használni, amikor kimegyünk a mosdóba.

Van még egy dolog, amihez nem biztos, hogy a következő járatodon ragaszkodni fogsz: a jég. A New York-i City University of New York Hunter College NYC Food Policy Centerének 2019-es tanulmánya szerint a repülőgépek ivóvize potenciálisan nem biztonságos az emberek számára. A tanulmány 10 nagy légitársaságot pontozott 0-tól 5-ig, és megállapította, hogy 10-ből hét három vagy annál kevesebb pontot kapott.

Forrás: Travel + Leisure

Nyitókép: Shutterstock