Repülőgép belseje

A légiutas-kísérő szerint itt van a legtöbb baktérium a repülőkön

Sajnos a repülőgépek nem mindig olyan tiszták, mint azt a turisták gondolnák. Egy légiutas-kísérő elárulta, hogy a repülőgépek mely részén gyűlik meg a legtöbb baktérium.

Az utazási főszezonban a légiutas-kísérőknek általában nincs sok idejük arra, hogy a járatok között kitakarítsák a gépet. Jane Hawkes utazási szakértő és egykori légiutas-kísérő elmagyarázta, mi az, amit a turisták mindeképpen vigyenek magukkal a maximális tisztaság érdekében egy-egy repülőútra.

„A környezetbarát, praktikus bambusz törlőkendők tökéletesek az útközbeni tisztasághoz. [Ezek] abszolút elengedhetetlenek, amikor egy hosszú repülőút után felébred, hogy felfrissítse a bőrét, és a lehajtható asztalok letörlésére is használhatók, amelyek a baktériumok kaptárai lehetnek. Azzal, hogy a biológiailag lebomló törlőkendőket választja, a környezetért is tehet a maga részéről!”

Az utasok különböző dolgokra használják a lehajtható asztalokat, néhányan még arról is beszámoltak, hogy szemtanúi voltak, hogy azt pelenkázónak használták egyes utasok.

Ez azt jelenti, hogy ezek a lehajtható asztalkák sok baktériumot hordozhatnak. Egy nedves törlőkendővel azonban gyorsan megszabadulhatunk a felesleges szennyeződésektől.

A légiutas-kísérő a turistáknak azt is tanácsolja, hogy a repülőgépen ne vegyék le a cipőjüket, mivel a padló vagy a repülőgépek rendkívül piszkosak lehetnek. Bár nehéz lehet elhinni, egyes utasok még akkor is leveszik a cipőjüket, amikor a repülőgép mosdójába mennek. Ez nem tanácsos, mivel a légiutas-kísérőknek gyakran nincs idejük napközben takarítani a padlót, ami azt jelenti, hogy az a baktériumok melegágya lehet.

Hawkes emellett azt tanácsolja, tegyük a repülést a lehető legkényelmesebbé azzal, hogy magunkkal viszünk egy kényelmes, felfújható utazópárnát, hogy ne kelljen a kemény ülés fejtámlájára támaszkodnunk, amikor a fedélzeten próbálunk pihenni.

A felfújható utazópárnák könnyen elférnek a kézipoggyászban, és a repülőtéri kapunál vagy a fedélzeten fel lehet őket fújni. Érdemes még a nyaralás előtt beszereznünk, mivel a repülőtéren árult párnák valószínűleg sokkal drágábbak.

Ami a poggyászt illeti, Hawkes azt tanácsolja, válasszunk olyat, amely könnyen azonosítható színe vagy mintája alapján, ha elkeveredne és gurulós, mert könnyebb szállítanunk.

A légiutas-kísérők nem tudnak majd segíteni az utasoknak a csomagjaikat a fej feletti szekrényekbe tenni, így a turistáknak meg kell győződniük arról, hogy saját maguk is fel tudják-e emelni a táskájukat. Emellett ellenőrizniük kell a légitársaságuk poggyászkövetelményeit is, mivel ezek eltérőek lehetnek, és egyes olcsó légitársaságoknál különösen szigorúak.

Nyitókép: Shutterstock