Strandoló nő szalmakalapban

Ezen kell változtatnod, ha nyáron is használsz retinolt

A fényvédő rendszeres használata mellett van egy nagyon fontos dolog még.


A retinoidok számos okból kifolyólag a bőrápoló hősök – a finom vonalakat, a pigmentációt, a kollagéntermelést és a pattanásokat célozzák. Gyakran hallani azonban, hogy a retinoidokat nem szabad a napon való tartózkodás előtt használni, hogy megvédjük bőrünket a leégés és irritáció nagyobb kockázatától, ami a retinoidok használatából ered.

De akkor egész nyáron kerülnünk kell a retinoidok használatát?

Retinoidok és retinol

Az A-vitamin családot általában retinoidoknak nevezik, és az igényeinktől függően különböző erősségeket találhatunk. A „tiszta” forma, amely kizárólag vényköteles termék, a tretinoin, de ha vény nélkül kapható termékeket keresünk, találhatunk retinaldehidet (vagy retinált), retinolt és retinil-palmitátot (vagy retinil-észtert).

A retinoid erősségei olyanok, mint egy piramis, és erősségük attól függ, hogy milyen „távol” vannak a tiszta formától (retinoinsav). Az enyhébb formák lassabban működhetnek, mint a többiek, de kevésbé irritálóak is.

Retinol nyáron

„A retinol termékek használatakor ajánlott alacsonyabb koncentrációval és gyakorisággal kezdeni, hogy a bőr fokozatosan alkalmazkodjon. Célszerű hetente egyszer éjszaka felvinni a krémet”

– mondja Dr. Rahi Sarbaziha, a Beverly Hills-i integratív esztétika orvosa.

Jan Marini, esztétikus, a Jan Marini Skin Research alapítója szerint sokan úgy gondolják, hogy az ő érdekükben áll, ha a nyári hónapokban abbahagyják a retinoidok használatát, de ez tévhit. Megjegyzi, a napérzékenység akkor lép fel, ha egy anyag bármilyen hőmérsékleten kölcsönhatásba lép az UV-fénnyel, és súlyos égési sérülést okoz – az egyik ilyen anyag a tetraciklin családba tartozó orális gyógyszerek.

„Ez nem igaz sem a vényköteles retinoidokra (tretinoinra), sem az OTC retinolra.”

Marini magyarázata szerint a retinoidok akár a napsugárzás okozta károsodások vagy más sebek gyógyulását is elősegíthetik. A retinol nem lép reakcióba a napsütéssel és nem okoz égési sérüléseket vagy sérüléseket.

„Tévhit, hogy a retinoidokat nyáron le kell állítani, de tudatában kell lennie ennek a megnövekedett kockázatnak, és stratégiát kell kialakítania ennek elkerülésére”

– mondja Dr. Kristen Miller, a Spectrum Skin and Laser bőrgyógyásza is.

Ugyanezen a véleményen van Dr. Fadi Haddad, a Dr. Kayle Esztétikai Klinika kozmetikai bőrgyógyásza, aki szerint az az elképzelés, hogy nyáron abba kell hagynia a retinoidok használatát, „teljes mítosz”.

„Egész évben hasznos lehet a retinoidok mindennapos használata, de a bőrre gyakorolt hatást a retinoidok erőssége és a használat gyakorisága határozza meg.”

Haddad hozzáteszi, a kutatások azt mutatják, hogy a retinoidok nem okoznak fototoxicitást, „ami azt jelenti, hogy nem reagálnak a napfényre és okoznak égési sérülést a bőrön.

„Az SPF használata azért javasolt, mert a sejtcsere során feltárt fiatalabb, telt bőrsejtek sérülékenyek és hajlamosak a napsugárzásra, ezért óvni kell őket az UV-sugárzástól. Hacsak nincs mögöttes egészségügyi állapota, vagy más olyan gyógyszert szed, amely növeli a napérzékenységet, a retinoidok általában biztonságosak a nyári hónapokban, ha megfelelően alkalmazzák.”

Természetesen nagyon fontos, hogy fokozottan ügyeljünk a napi fényvédő felvitelére és újrafelvitelére – de erre egész évben oda kell figyelnünk.

Ha a bőrünk már hozzászokott a használathoz, ami valószínűleg hat hónap elteltével megtörténik, akkor a bőr érzékenysége valószínűleg visszaáll a kiindulási szintre. A tapasztalt retinoidhasználóknak, akik odafigyelnek a napozásra és a fényvédőkre, nincs okuk abbahagyni a nyári szünetben. Amit érdemes ilyenkor újragondolni, az a használat gyakorisága.

Attól függően, hogy mennyire ellenálló a bőrünk a retinoidokkal szemben, és mennyi napsugárzásnak van kitéve, érdemes lehet változtatni a cikluson néhány további „pihenő és gyógyulás” napon belül a retinoid éjszakák között. Ahelyett, hogy például minden második este alkalmaznánk azt, tegyük csak három naponta.

Emellett a helyi retinoid erősségének csökkentése vagy egy kevésbé erős retinol termékre való átállás egy módja annak, hogy csökkentsük a napérzékenység és az égés kockázatát, és kiegészítő fényvédő védelemként magasabb, például 70-es faktorú fényvédőt érdemes használni. Semmiképp se használjunk retinoidokat, ha leégett a bőrünk, mert ez foltosodáshoz és elszíneződéshez vezethet.

(HuffPost)

Nyitókép: Unsplash