Arcszérum pipettáját arcára csöppentő nő

Mit kell tudni az AHA és a retinol kombinálása előtt a bőrápolási rutinban?

Számos bőrápoló termék áll rendelkezésre ma már, de ez nem azt jelenti, hogy mindent egyszerre felkenve érjük el a kívánt hatást. Sőt.


A glikolsav, tejsav, citromsav és almasav, melyek mind az alfa-hidroxisavak (AHA-k) családjába tartoznak, kémiai hámlasztóként működnek, feloldják az elhalt sejteket a bőr felszínén tartó kötéseket. Ez arra ösztönzi a bőrt, hogy leválassza ezeket a sejteket, sima, egészséges bőrt képezve. Az AHA-savak humektánsként is működnek, vagyis segítenek nedvességet vonzani a bőrbe, hogy az hidratált maradjon.

Az A-vitamin-származékok családjába, a retinoidok közé tartozik a retinol. A retinoidok elősegítik a bőrsejtek cserélődését, és segítenek megakadályozni, hogy a keratin törmelék a bőrsejtekkel együtt összecsomósodjon és eltömítse a pórusokat. Emellett a retinoidok is:

  • fokozzák a kollagén termelést az egészségesebb bőrért
  • csökkenthetik a pattanások által hátrahagyott elszíneződéseket
  • lerövidíthetik a pattanások gyógyulási idejét

A különbség azonban az, hogy a retinol hatása mélyebbre hatol a bőrben, míg az AHA-k csak a felső rétegekben fejtik ki hatásukat. Úgy tűnhet, a két összetevő kombinálása szuper megoldás, de biztos, hogy így van?

A bőrápoló összetevők kombinálásakor mindig érdemes figyelni arra, hogy mi a legjobb a bőrünk általános egészségének. Ha a bőrünk nem különösen érzékeny, és a formulák sem túl irritálóak akkor a bőrünk képes lehet a két összetevő tolerálásra.

Egy 2015-ös kutatás szerint a retinol és egy AHA hámlasztó hatékony kombináció lehet a pattanások okozta hiperpigmentáció esetén. A szakértők azonban általában azt tanácsolják, hogy ne ugyanakkor használjuk őket, mert szárazsághoz és irritációhoz vezethet, inkább különböző napokon, váltásban.

Mi a helyzet a BHA-kkal? 

A béta-hidroxisavak (BHA-k) hasonlóak az AHA-khoz, mivel szintén kémiailag hámlasztják a bőrt. A vízben oldódó AHA-k azonban elsősorban a bőr felszínén fejtik ki hatásukat, míg az olajban oldódó BHA-k mélyebben hatolnak be a pórusokba.

Az egyik leggyakoribb BHA-t, a szalicilsavat a zsírosabb a bőrűek egyik csodaszerének tartják, mely segít kitisztítani az eltömődött pórusokat és csökkenti a pattanásokat. Emellett gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató tulajdonságai miatt az érzékeny bőrűek is gyakran használhatják.

AHA, BHA és retinol együtt?

Egy 2009-es felülvizsgálat szerint az AHA és a BHA kombinációja teltebbnek tűnő bőrt eredményezhet. Azonban mindkettő hámlasztó, vagyis érdemes nem közvetlenül egymásra rétegezni őket. Használjuk őket inkább a nap különböző szakában, különböző napokon, vagy az arcunk különböző részein.

Ma már léteznek olyan termékek is, amelyek AHA-t és BHA-t is tartalmaznak, de éppen emiatt ezek általában alacsonyabb hatékonyságúak, hogy szinergikusabb hatást érjenek el.

A retinol felvitele ezek mellett már soknak tűnik, érdemes más napokon használni őket, az AHA-t legalábbis biztosan. Az összes egyszerre való használata különböző mellékhatásokat okozhat:

  1. Vörösség
  2. hámlás
  3. viszketés
  4. fokozott napérzékenység

Ezek esetében azonnal hagyjuk abba a termékek használatát, és forduljunk bőrgyógyászhoz.

A retinolt ne használjuk akkor sem, ha várandósak vagyunk vagy szoptatunk.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock