dél-koreai szépség

Elegük lett a dél-koreai nőknek, fellázadtak a „kötelező" szépség ellen

Dél-Koreában a smink, a bőrápolás és a plasztikai sebészet uralja a társadalmi hierarchiát. De a fiatal nők, akik vagyonokat költöttek szépségápolási termékekre, most elkezdtek szembemenni ezekkel a szépségnormákkal.


Szöulban, a világ szépség fővárosában a sebészek a friss diplomásoknak − sőt még a középiskolát épphogy elvégzetteknek is − kedvezményeket kínálnak a szépészeti beavatkozásokra, hogy készen álljanak a munkaerőpiacra. A dél-koreai önéletrajzok gyakran megkövetelik, hogy az álláskeresők fényképet, valamint súlyukat és magasságukat is megadják − számol be róla az Insider.

A koreai nők egyharmada a 19 és 39 év közötti korosztályban egy 2020-as Gallup Korea felmérés szerint már átesett valamilyen szépészeti műtéten − 66 százalékuk mondta, hogy kés alá feküdne, hogy javítsa esélyeit a házassági piacon. Még elszomorítóbb, hogy a Dove márka 2007-es felmérése szerint minden negyedik koreai anya azt tanácsolta a 12 és 16 év közötti lányainak, hogy feküdjenek kés alá.

Néhány dél-koreai nőnek most mégis elege lett.

2018 óta több százezren posztoltak képeket arról, ahogy levágják hosszú fürtjeiket és tönkreteszik a sminkjüket. Bő ruhákban és szemüvegben rohamozzák meg az utcákat. Mozgalmukat „Menekülés a fűzőből" névvel illették.

sz\u00e9p fiatal koreai n\u0151

Fotó: Shutterstock

Én ezt úgy jellemezném, mint egy általános sztrájkot az esztétika ellen, amit a dél-koreai nőktől elvárnak

− mondta Elise Hu, akinek új könyve, a Hibátlan: Tanulságok a kinézetről és a kultúráról a K-Szépség fővárosából (Flawless: Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital) című könyvében a 10 milliárd dolláros koreai szépségipart vizsgálja.

A fiatal feministák arról számoltak be, hogy havonta 500-700 dollárt (170-240 ezer forint) költenek bőrápolásra. Néhányan közülük számon tartották, mennyi időt töltöttek naponta azzal, hogy ápolják magukat, hogy felkészüljenek a nyilvános szereplésre.

A Gazdasági és Pénzügyminisztérium fogyasztási adatai azt mutatják, hogy a szépségápolással kapcsolatos kiadások valójában csökkentek a 20-as éveikben járó dél-koreai nők körében, és ők kevesebb plasztikai műtétet is végeznek.

Dél-Koreában a szépség kötelesség: a megjelenés egy bizonyos minimumának való megfelelés udvariasságnak számít. A kormány ezt azzal hangsúlyozza, hogy alacsonyan tartja a szépségápolási termékek és kezelések költségeit, sőt, még az új hazájukba beilleszkedni kívánó észak-koreai menekülteknek is felajánlja a kozmetikai beavatkozásokat pro bono.

Ám a koreai nők úgy érezték, hogy elegük van ezekből a nagyon szűk ceruzaszoknyákból, a hosszú, fényes hajból, a tökéletes bőrből és a folyamatos sminkelésből, amit elvárnak tőlünk, és bejelentették, hogy nem fogják ezt többé csinálni. A dél-koreai női mozgalomról szóló jelentés 300 ezerre teszi a mozgalom résztvevőinek számát. Ők mind nagy áldozatokat hoznak az autonómiájukért. A koreai férfiak több mint 56 százaléka mondta azt, hogy szakítana a barátnőjével, ha az azt mondaná, hogy feminista. Feláldozzák a családi kötelékeket, feláldozzák a szakmai bajtársiasságot, feláldozzák azt, hogy felvegyék őket a munkahelyekre.


Nyitókép: Shutterstock