Folyékony olajos szérumos üvegek rózsaszín háttéren

5 természetes retinol alternatíva, ami helyet érdemel a polcodon

A retinol egyfajta csodaszernek számít a bőrápolásban, mely a kollagén- és elasztintermelés serkentésével csökkenti a finom vonalakat és ráncokat, serkenti a felszínen lévő sejtek hámlását, ami fényesebb bőrt és egyenletesebb tónust eredményez, és a melanin termeléséhez szükséges enzim gátlásával csökkenti a túlzott pigmentációt. Néhány ember számára azonban mindezek az előnyök komoly hátrányokkal is járhatnak, de nekik sem kell búslakodniuk.

Bár szuper bőrápolók, a retinoidok hírhedtek a kellemetlen lehetséges mellékhatásaikról, beleértve a bőrpírt, a szárazságot és az általános irritációt. Akik ezek valamelyikét tapasztalja, azok számára ajánlottak a természetes, növényi alapú összetevőkből álló retinol alternatívák. Ezeket mutatjuk meg alább.

1. Bakuchiol

A bakuchiol talán a legismertebb és legjobban tanulmányozott alternatíva, amelynek eredményei leginkább a retinolhoz hasonlítanak. A babchi növény leveleiből és magvaiból származik, és bár nem A-vitamin-származék, hasonlóan működik, mivel a kollagén- és elasztintermelés serkentésében ugyanazokon az útvonalakon működik, mint a retinol, mondja Dr. Robyn Gmyrek amerikai bőrgyógyász.

A bakuchiol érzékenyebb bőrtípusok számára alkalmasabb. Egy, a retinollal összehasonlító vizsgálat kimutatta, hogy mindkét összetevő javította a ráncokat, a pigmentációt, a bőr rugalmasságát és feszességét, de a bakuchiol jobban tolerálható volt, ráadásul, mivel nem A-vitamin-származék, a terhesek és szoptatósok is használhatják.

2. Csipkebogyóolaj

Kis mennyiségben tartalmaz retinsavat, mellyé a retinolnak át kell alakulnia a bőrben, mielőtt bármilyen hatása lenne. Addig a pontig kiválóan alkalmas a bőr regenerálására, a kollagéntermelés fokozására és a fakó arcbőr ragyogásának visszaállítására. Bár nincsenek olyan kutatások, amelyek a retinollal hasonlítanák össze, mivel gazdag a bőr egészséges barrierjének fenntartásához nélkülözhetetlen zsírsavakban, a csipkebogyóolaj a nedvességvesztés megakadályozásával az öregedés látható jeleinek javításában is segíthet.

3. Sárgarépamagolaj

A vadrépa magjából nyert sárgarépamagolaj béta-karotinban gazdag, amely az A-vitamin elő anyaga, és a kutatások szerint segíthet a sejtek regenerációjában. Emellett antioxidánsokban is gazdag (C- és E-vitaminban, valamint A-vitaminban, amely a bőrben retinollá alakulhat át).

4. Azelainsav

Természetes módon fordul elő az olyan gabonafélékben, mint a búza, az árpa és a rozs, és a bőrünkön is természetes módon keletkezik egy Malassezia furfur nevű élesztőgomba által, amely a normál bőrflóránk része, magyarázza Gmyrek.

Bár nincs olyan kutatás, amely közvetlenül a retinollal hasonlítaná össze, a két összetevő előnyei között sok az átfedés. Az azelainsav például szintén egy válogatott pattanások elleni összetevő, megöli a pórusokat megfertőző baktériumokat, csökkenti a gyulladást és a bőrpírt, hámlaszt és csökkenti a keratin termelését, egy olyan természetes anyagot, amely eltömődött pórusokhoz vezethet. Ráadásul bizonyítottan csökkenti a pigmentsejteket, ezért használják a melaszma és a gyulladás utáni hiperpigmentáció kezelésére.

5. Niacinamid

Némileg eltér a listán szereplő többi összetevőtől, mivel nem növényi eredetű, hanem a B-3-vitamin egyik formája. A niacinamid számos, a retinollal azonos előnyöket kínál, többek között sökkenti a gyulladást, növeli a kollagéntermelést, kezeli a pattanásokat, és csökkenti a nem kívánt vagy túlzott hiperpigmentációt.

A kettő közötti különbség a hidratálásban jelentkezik: míg a retinol szárít, a niacinamid segít fenntartani a bőr hidratáltságát, így minden bőrtípus számára jó választás, sőt, bizonyos készítményekben néha retinollal kombinálják.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock