egy fiatal nő tágra nyitott szemekkel fekszik és magára húzza a takarót

Rosszul alszol? Súlyos következményei lehetnek az egészségedre nézve

Az elmúlt években a tudományos kutatások is hangsúlyozták, hogy az alvás döntő szerepet játszik mentális és fizikai egészségünkben. Nehéz is lenne tagadni, hogy a minőségi pihenés pozitív hatással van a közérzetünkre.


Ez különösen igaz, ha a megfelelő alvásról és a szív- és érrendszeri egészségünkről van szó: a Neurology című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány szerint összefüggés lehet a krónikus alváshiány és a stroke között – írja a HuffPost. A kutatók 18 év alatt 31 126 ember adatait vizsgálták meg, és megállapították, hogy azoknál, akiknél álmatlansági tünetek jelentkeztek, nagyobb volt az egészségügyi probléma kockázata.

Azoknál, akik öt-nyolc álmatlansági tünetről számoltak be, 51%-kal nagyobb volt a stroke esélye, mint azoknál, akiknek egyáltalán nem voltak álmatlansági tüneteik − írja a Medical News Today.

A résztvevők saját maguk számoltak be a tüneteikről, beleértve a túl korai ébredést, a nem pihentetőnek érzett alvást, valamint az elalvási nehézségeket. A kutatásban részt vevő önkénteseknek a vizsgálat kezdetekor nem volt stroke-os kórtörténetük.

Rengeteg adat van már, amely bizonyítja az alvás és a stroke kockázata közötti kapcsolatot − nem alszunk eleget, vagy túl sokat alszunk. Mindkettő növelheti a jövőbeli szív- és érrendszeri és stroke-események kockázatát

− mondta a HuffPostnak Dr. Hardik Amin, a connecticuti Yale Medicine stroke-specialistája.

rosszul aszik egy n\u0151

Fotó: Unsplash

Az alváshiány és az álmatlanság összefügg a stroke kockázati tényezőinek, például a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek és az elhízásnak a magasabb kockázatával. Az álmatlanságban szenvedő embereknél megszakad a cirkadián ritmus, ami alvás közben éjszakánként magasabb vérnyomáshoz vezethet. Normális esetben, alvás közben a vérnyomásnak csökkenni kellene, de azoknál, akik nem alszanak jól éjszaka, éppen az ellenkezője történik.

Bár a szív egészsége és az alvás közötti kapcsolatról már eléggé tisztában vagyunk, mégsem ismerünk minden részletet teljesen. Összegyűjtöttük, mi derül még ki a kutatásból.

Az 50 év alatti, álmatlanságban szenvedő embereknél magasabb volt a stroke kockázata, mint az 50 év felettieknél. A stroke előfordulása azonban nem korrelált a vizsgálatban részt vevő legidősebb emberekkel.

Emellett Dr. Martha Robinson, a New Orleans-i Tulane Egyetem Orvosi Karának idegsebészeti adjunktusa rámutatott, hogy az idősebbeknél több hagyományos stroke-kockázati tényező − mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség – áll fenn, és az idős kor önmagában is kockázati tényező. Mindez azt jelentheti, hogy az 50 év alatti résztvevőknél könnyebb volt azonosítani az álmatlanságot mint a stroke kockázati tényezőjét.

Nyitókép: Unsplash