Egy kutatás szerint a munkába járás nagyon rossz hatással lehet az egészségünkre

Egy kutatás szerint a munkába járás nagyon rossz hatással lehet az egészségünkre

Az elmúlt évben a munkavállalók jelentős része igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az alkalmazottak teljes vagy részmunkaidőben visszatérjenek az irodába. Egy kutatócsapat szerint azonban ez több okból is káros lehet az egészségre.


A Stockholm University tudósainak 2022 végén befejeződött kutatási projektje szerint a hosszú ideig tartó munkába való utazás összefügg a kevésbé hasznos fizikai aktivitással, a túlsúllyal és az alvási problémákkal.

Sőt azt is hozzátették, hogy attól függően, hogy hol található az irodád, nagyobb valószínűséggel fogsz túlzott mennyiségű alkoholt fogyasztani.

Kutatásukhoz a svéd longitudinális egészségügyi felmérésből szereztek adatokat, a 2012 és 2018 között végzett tesztek felhasználásával.

Ez is érdekelhet: Tippek, hogy hogyan lábalj ki a kiégésből, ha muszáj dolgoznod

A szakemberek mintegy 13 000, 16-64 év közötti résztvevő válaszait vizsgálták meg egy sor témában – többek között az életmódjukról, a foglalkozásukról, arról, hogy mennyire stresszesek a munkájuk miatt, mennyit kell reggelente utazniuk, és hogy van-e valamilyen már meglévő egészségügyi problémájuk.

A szakemberek azt találták, hogy a 3 km-nél hosszabb ingázás növelte a fizikai inaktivitás és a túlsúly, valamint a rossz alvás valószínűségét.

Azok, akik több mint 40 órát dolgoztak és hetente több mint öt órát ingáztak, nagyobb valószínűséggel voltak fizikailag inaktívak és tapasztaltak alvásproblémákat, mint azok az emberek, akik csak heti egy-öt órát ingáztak. Ennek az lehet az oka, hogy kevés idejük maradt a testmozgásra, vagy a stressz miatt nehezebben alszanak.

Az elemzések azt is kimutatták, hogy a résztvevőknek nagyobb valószínűséggel voltak káros szokásaik, ha a munkahelyük magas társadalmi-gazdasági státuszú területen volt.

Emellett azt is megállapították, hogy ha valakinek a munkahelye egy bár közelében helyezkedik el, nagyobb valószínűséggel van káros ivási szokása.

Bár az eredményeikből egyértelműen kiderül, hogy a munkahely nagy hatással lehet az egészség számos aspektusára, nem tudták meghatározni a tökéletes ingázási távolságot vagy irodai helyszínt az eredmények alapján.