Fáradt, kiégett nő, a laptopjára dőlve alszik

Tippek, hogy hogyan lábalj ki a kiégésből, ha muszáj dolgoznod

Frusztráció, kimerültség, motivációhiány. Ha ismerősen hangzik, könnyen lehet, hogy munkahelyi kiégéstől szenvedünk.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus-világjárvány idején nehéz volt a helyzet, és a kutatások szerint sok munkavállaló továbbra is túlterheltnek érzi magát.

„Az elmúlt évben az amerikai munkavállalók karrierrel kapcsolatos kihívások és akadályok tovább fokozódtak”

– mondta el John Woods, az arizonai University of Phoenix tudományos igazgatója, amely most adott ki egy új jelentést a karrier optimalizmussal kapcsolatban. Eszerint a munkavállalók nagyfokú kellemetlenséget éreznek a munkahelyükön.

„Azt találtuk, hogy az amerikaiak 74%-a még mindig azt mondja, hogy stresszesnek érzi magát a munkája és a karrierje miatt, és a munkavállalók 47%-a kiégést tapasztal a munkahelyén. Fontos, hogy ezen emberek fele arról számol be, hogy ez az elmúlt egy év során romlott”

– tette hozzá Woods.

Mi okozza a kiégést?

A Mayo Clinic szerint számos tényező vezethet a munkahelyi kiégéshez, többek között az, hogy úgy érzi, nem értékelik, hogy több a munkája, mint amennyit kezelni tud, hogy sokáig dolgozik, és hogy nem tudja ellenőrizni az időbeosztását.

„Bár a kiégés mindenkinél másképp nézhet ki, azok, akik arról számoltak be, hogy kiégést tapasztalnak, nagyobb valószínűséggel érzik magukat stresszesnek, frusztráltnak, szorongónak, unottnak és elszigeteltnek a munkahelyükön, mint azok, akik nem. Ráadásul a munkavállalók 55%-a azt mondja, hogy a munkával kapcsolatos stressz negatív hatással van a magánéletére”

– magyarázta Woods.

Néhányan az elmúlt években képesek voltak újragondolni az életüket, felmondtak vagy munkahelyet váltottak. De mi van akkor, ha ez számunkra nem opció? Szerencsére vannak egyszerű módszerek arra, hogy már most visszanyerjük az élet-és munkakedvünket, és jobban dolgozzunk, mint valaha.

Az alábbiakban a kiégés gyakori tüneteit szedtük össze.

1. Utálunk visszatérni az irodába a járvány után

Miután a pandémia alatt egészen megszoktuk, sőt, sokan megszerettük az otthoni munkavégzést, most minden zavar, ami azzal kapcsolatos, hogy újra be kell esetleg járnunk a munkahelyünkre. Zavar a világítás, a zaj, nehezen megy a koncentrálás.

Úgy tűnhet, mintha csak nehezen tudnánk visszarázódni a dolgok ritmusába, de valójában ez a nagymértékű kiégés tünete lehet.

„Ha boldogtalan a környezeted, amikor a munkádról van szó, azt fogod gondolni magadban, hogy nem akarom ezt csinálni. Ahelyett, hogy a legjobbat nyújtanád, a minimálisat kezded el csinálni”

– mondja Christina Maslach, pszichológiaprofesszor és a University of California Berkeley Healthy Workplaces Center részlegének egyik fő kutatója.

2. Mindenkiben hátsó szándékokat keresünk

Mindent és mindenkit gyanúsnak találunk, bármit is mond nekünk. Ha egy kollégánk vagy felettünk megkérdezi, hogy vagyunk, rögtön azon kattogunk, hogy titokban nem elégedett a munkánkkal. Lehet, de ez inkább rólunk szól.

A National Institutes of Health kutatása szerint a cinizmus és a negativitás a kiégés legfőbb piros zászlói, melyek azt mutatják, hogy túl szélsőséges módon gondolkodunk. Ha a „mindig” vagy „soha” fogalmaiban gondolkodunk, akkor falba ütköztünk.

A kulcs az, hogy ne feledjük, ha kiégtünk, nem látjuk tisztán az embereket, rosszabbnak látjuk őket, mint amilyenek valójában. Ez pedig arra késztet, hogy minél jobban visszahúzódjunk tőlük, mivel tévesen azt hisszük, hogy meg kell védenünk magunkat. Hamarosan azon kaphatjuk magunkat, hogy elszigetelődünk mindenkitől, akivel együtt dolgozunk, és csak akkor kommunikálunk velük e-mailen keresztül, ha feltétlenül muszáj, mert egyszerűen nem akarunk szemtől-szembe találkozni velük.

3. Csak arra vágyunk, hogy felmondjunk, de fogalmunk sincs, mi mást szeretnénk csinálni

„Elég volt, itt akarom hagyni” – hajtogatjuk folyton, mégis furcsa érzés, mert eddig szerettük a munkánkat. Nem tudunk más karrierre gondolni, amit szívesen csinálnánk, vagy más cégre, ahol dolgoznánk.

4. Nagyon hosszú időbe telik egy feladat elvégzése

Órák óta bajlódunk a legegyszerűbb feladattal is, mert folyton elterelődik a figyelmünk – ez a halogatás és az inspiráció hiánya. Ez gyakran azért történik, mert olyan munkát sietünk befejezni, amelyre eleve nem terveztünk elég időt, a végén pedig túlterheltek leszünk, és lefagyunk, amikor be kell fejeznünk a dolgokat.

Egy új pakisztáni tanulmány szerint azok a munkavállalók, akiknek rossz a munka és a magánélet egyensúlya, különösen az időgazdálkodás tekintetében, rosszabbul teljesítenek a projektekben.

Az alábbiakban összeszedtünk néhány tanácsot, hogyan lehet kilábalni a kiégésből.

1. A valódi komfortérzet meghatározása

Tegyük fel a kérdést magunknak: Mit jelent számunkra most a siker? Feltétlenül személyesen kell dolgoznunk? Természetesen, nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy otthonról dolgozzon, de ha azt boldogabbnak és produktívabbnak érezzük, akkor lehet, hogy a céljaink megváltoznak.

Beszéljünk a felettesünkkel arról, hogyan érezzük magunkat, és próbáljunk meg olyan megoldást találni, amely lehetővé teszi, hogy olyan feladatokat vállaljunk, amik érdekelnek. Lehet, hogy pont erre van szükségünk ahhoz, hogy mind szakmailag, mind emberileg elégedettnek érezzük magunkat.

2. Ne csak online találkozzunk a munkatársakkal

Találkozzunk az emberekkel a való életben, ne csak sms-ben vagy telefonon. A személyes interakciók nem csak azt mutatják meg, hogy a munkatársaink kedvesebbek és támogatóbbak, mint gondoltuk. Segítenek abban is, hogy kihúzzuk magunkat a világtól való elvonulás vágyából, ami a kiégés klasszikus tünete.

(Good House Keeping)

Nyitókép: Shutterstock