FIatal pár tagjai home office-ban

Egy tanulmány feltárta a szomorú igazságot a home office-ban dolgozó párokról

A koronavírus-világjárvány világszerte sokakat kényszerített arra, hogy home office-ban dolgozzon, így az emberek gyakran a nap 24 órájában szeretteik és rokonaik közelében vannak. De ez kinek jó?


Egy amerikai és kínai kutatók által nemrég készített tanulmány szerint a háztartási igények és a karrierfeladatok összekapcsolásának élménye különböző kihívások elé állítja a heteroszexuális házaspárok mindkét tagját. E különbségek középpontjában a házimunka és a családdal töltött idő áll, beleértve az otthonról végzett munka során elvégezhető házimunkákat, mint például a mosás vagy a porszívózás, valamint a gyerekkel kapcsolatos feladatok iránti elkötelezettséget.

A tanulmány eredményei 223 kínai és dél-koreai, kétkeresős (ahol mindkét tag keres) házaspár felmérésén alapulnak, amelybe gyermekes és gyermek nélküli háztartásokat is bevontak.

A résztvevőket arról kérdezték, hogy az otthoni munkavégzés során hány nem munkahelyi feladatot végeztek el, és ez hogyan befolyásolta családi kötelezettségeiket.

„Azt találtuk, hogy a férfiak és a nők nem ugyanolyan tapasztalatokkal rendelkeznek az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban”

– mondta el Jasmine Hu, az Ohiói Állami Egyetem menedzsmentprofesszora a ScienceAlertnek.

A statisztikákból kiderült, mindenki úgy érezte, hogy többet végzett a ház körül, amikor egyedül dolgozott otthonról. Amikor a kétkeresős párok együtt voltak otthon, a férfiak jellemzően kevesebb háztartási munkát végeztek el. A nők esetében az, hogy a férjük munkaidőben otthon volt, egyáltalán nem könnyítette meg a háztartási terheket.

Mindkét vizsgált országban a feleségek arról számoltak be, hogy fokozott bűntudatot éreztek amiatt, hogy nem tudtak megbirkózni a házimunkával és több időt tölteni a családjukkal, amikor arra kérték őket, hogy több munkát végezzenek a munkahelyükön. A férjek esetében a bűntudat csak a dél-koreai adatokban volt érzékelhető.

A kutatók emellett megvizsgálták, hogy a munkáltató által szankcionált otthoni/irodai rutin mennyire rugalmas. Amikor a férjeknek rugalmas volt a munkarendjük, a feleségek több szakmai munkát végeztek el, miközben otthon dolgoztak, míg amikor a feleségek rugalmasan dolgoztak, a férjek több ház körüli feladatot végeztek el, har otthon dolgoztak.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a férjek segíthetnek a távmunkában dolgozó feleségeknek, ha rugalmasabb munkarenddel rendelkeznek, és több családi feladatot végezhetnek, ha a feleségüknek merevebb a munkarendje”

– magyarázta Hu.

Emellett a férfiak és a nők is több bűntudatot éreztek a munkájukkal kapcsolatban, és nagyobb konfliktust éltek át otthoni és a munkahelyi élet között, mivel több otthoni feladattal végeztek, amikor home office-ban voltak.

A kutatók szerint a tanulmány célja az otthoni munkavégzés tapasztalatainak javítása a munkavállalók és a munkáltatók számára is, valamint annak bemutatása, hogy a rugalmasság és a megértés fontos, különösen azokban a háztartásokban, ahol mindkét felnőtt partner otthonról végzi a munkáját, nem pedig irodában.

A tanulmány szerzői szerint a partnereknek meg kell osztaniuk a háztartási feladatokat, a vállalatoknak pedig fel kell ismerniük azokat a nehézségeket, amelyek a munka és az otthoni élet közötti határok egyre inkább elmosódnak.

„A COVID örökre megváltoztatta a munkánkat. A távmunka sokkal inkább normává fog válni. Az emberek már igazán hozzászoktak az otthoni munkavégzés előnyeihez, és sokan nem akarnak majd visszamenni az irodába teljes munkaidőben”

– tette hozzá Hu.

Nyitókép: Shutterstock