sunny side up egg on pink surface

Három étel, aminek indokolatlanul rossz híre van, pedig nyugodtan ehetjük

Vannak olyan ételek, melyek azóta a kerülendők listáján vannak, amióta csak ilyen elterjedt lett az egészséges étkezéssel való foglalkozás. Ezek egy része azonban teljesen indokolatlan: persze nem chipsevésre akarunk buzdítani mindenkit, de bemutatunk három olyan ételt, melynek rossz híre ellenére még előnnyel is jár a fogyasztása.


1. Vörös húsok

raw meat on white plate

Fotó: Sven Brandsma/Unsplash

A vörös húsok fogyasztásával kapcsolatban szív- és érrendszeri betegségek, sőt még bizonyos ráktípusok megnövekedett esélyével is riogatnak. Az igazság azonban az, hogy bár mindennapi fogyasztása valóban nem ajánlott, néhány fontos előnye is van azonban, mint a rendkívül magas fehérje- és vastartalma, melyek miatt lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk belőle néha egy-egy szelettel. Arra érdemes azért figyelni, hogy kevésbé zsíros fajtát válasszunk.

2. Tojás

white egg on white surface

Fotó: Melani Sosa/Unsplash

A tojás magas koleszterintartalma miatt került a kerülendő ételes listájára még hosszú évekkel ezelőtt. Ma azonban már úgy vélekednek a kutatók, hogy naponta egy tojást nyugodtan elfogyaszthat minden egészséges ember.

3. Rák

cooked shrimps on white plate

Fotó: Jackson Douglas/Unsplash

Talán ez a lista meglepőbb eleme, de bizony magas koleszterintartalma miatt rengeteg embert eltanácsoltak már a rákfogyasztástól. A legtöbb esetben azonban ez téves: 100 g rákot nyugodtan elfogyaszthatunk (ha csak nincs komoly orvosi ellenjavallata) akár többször is egy héten. Tele van fehérjével, és sok halfajtával ellentétben alacsony a higanytartalma is.

Nyitókép: Leti Kugler/Unsplash
Forrás:
WebMD