Egy ember kettétör egy cigarettát

3 módszer, melyekkel könnyebben leküzdheted a rossz szokásaidat

Az ember bármennyire is szeretné azt hinni, hogy ura a döntéseinek, azok többségét mégis a tudat alatti berögződések és a kapott impulzusok határozzák meg. Alábbi cikkünkben olyan kutatásokkal alátámasztott módszereket írtunk össze, melyekkel bárki leküzdheti a rossz szokásait.


1. Súrlódásmentes környezet megteremtése

Asaf Mazar pszichológusa tanulmánya szerint az első hiba, amit az emberek elkövetnek egy szokás leküzdésénél, hogy a hangulatuknak tulajdonítják a cselekedetet. Ez annyit tesz, hogy gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy valamit megszokásból, vagy egy érzés miatt tesznek-e. Ennek orvoslására egyik hatékony módszer a jó szokásokat támogató, a rosszakat pedig akadályozó környezet kialakítása, vagyis a súrlódásmentesség kiépítése.

Egy l\u00e1nynak nem \u00edzlik a k\u00e1v\u00e9ja

Fotó: Shutterstock

Példaképp, amikor a reggeli kávéról kellene leszokni, akkor nem a legjobb azonnal a rutint megváltoztatni és inkább messziről elkerülni a konyhát, hanem egy másik cselekvést ajánlatos párosítani a megszokás mellé. Jó ötlet lehet teára vagy gyümölcslére cserélni a kávéspolc tartalmát, majd azzal helyettesíteni a korai élénkítőt.

2. Inger-reakció kapcsolat alkalmazása

Egy újszerű viselkedés rögzítésekor — egy kutatás szerint — a tettet célravezető lehet valamilyen másik, jövőbeli alkalomhoz kötni. Ez stratégiai kapcsolatot teremt a szándék és a helyzet között, és megszünteti annak szükségességét, hogy valamilyen véletlenre támaszkodva jusson az emberek eszébe a kívánt cselekedet elkezdése.

„Kapcsolja össze a szándékolt viselkedést olyan szituációs jelzésekkel, amelyek jó alkalmat nyújtanak a kezdeményezésre. Amikor például egy kicsit fizikailag aktívabbá akar válni, gondoljon többször is arra, hogy amikor a lift előtt várakozik, akkor megfordul és a lépcsőt használja inkább. Az ilyen ha-akkor tervezés nem varázslat, és nem fog minden alkalommal a tervezett viselkedés sikeres megvalósításához vezetni, de növeli annak valószínűségét"

— olvashatjuk a Psichology Today cikkében.

3. Cselekedetek igazítása az értékekhez

Azok az egyének, akik helyesen tudják felmérni a tetteik jövőbeli hasznát, sokkal kiegyensúlyozottabb életet élnek, míg akik nem, azok az idejük többségét a saját hibáik kijavításával vagy a feladataik hanyagolásával töltik. Szakértők meglátásai alapján az első kategóriába tartozók a problémamegoldásra összpontosítanak, így kevésbé valószínű, hogy a nehéz döntéseket és változásokat visszataszítónak tekintik.

Nyitókép: Shutterstock