Rozmaring főzet és olaj kis üvegcsékben

Tényleg olyan jó a rozmaring főzet a hajra? Őszinte vélemény fél év tesztelés után

Lassan Dunát lehet rekeszteni a TikTok-videókkal, amiket a csodaszerről, alias rozmaring főzetről készítenek. Én is egy ilyen videóból hallottam először erről a varázsszerről, ami azt ígéri, hogy dúsabb és egészségesebb loknikkal áld meg minket. Fél éves tesztelés után íme az őszinte véleményem a rozmaring főzet hajra gyakorolt hatásáról!


Hazánk egyik legnépszerűbb skinfluenszere (azaz tudatos bőrápoló influenszere), Takács Petra készítette TikTok-csatornájára azt a rozmaring főzetről szóló videóját, ami által először találkoztam az elixírrel.

Ekkor még kicsit szkeptikusan álltam a dologhoz, ugyanis a tudatos bőrápolás keretein belül hamar megtanultuk, hogy bármilyen videóban, bárki, bármit is ígér, nem szabad otthon kotyvasztott arcpakolásokat és bőrradírokat kenni az arcunkra. Ezzel ellentétben a hajas fejbőrünk ápolása már igencsak boszorkánykonyhás műveleteket igényel.

De mi is az a rozmaring főzet és hogyan készül?

A rozmaring főzet elkészítése pontosan annyira bonyolult művelet, mint amennyire hangzik: semennyire. Na, jó. Alap konyhai ismereteket igényel, de egyszerűbb, mint julienne-re vágni a zöldségeket.

Amire szükségünk van az elkészítéséhez:

  • 3-4 db friss rozmaring ág
  • víz
  • serpenyő

Elkészítés:

A rozmaring ágakat mossuk meg, majd tegyük bele egy serpenyőbe. A serpenyőt öntsük fel vízzel addig, hogy éppen ellepje az ágakat. Ezután tető alatt forraljuk fel a vizet. A fedő azért fontos, hogy a főzetbe maradjanak a növény hasznos olajai. Miután a víz felforrt, takaréklángon, szintén fedő alatt főzzük még további 20 percig. Ezután szűrjük le a főzetet, majd hagyjuk kihűlni. Végezetül, ha már kihűlt a rozmaring víz öntsük egy műanyag fújós eszközbe, amivel könnyen applikálhatjuk majd a fejbőrünkre. Hűtőben tárolva 1-2 hétig is eláll egy főzet.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

És miért olyan jó a rozmaring főzet a hajnak?

A rozmaring hajnövekedésre gyakorolt pozitív hatását számos tudományos kutatás is alátámasztja, ez esetben jóval többről van szó, mint „városi legendáról” és a boszorkánykonyhától sem kell tartanunk.

A rozmaring olaj a Minoxidilhez hasonlóan lerövidíti a hajnövekedési ciklus nyugalmi fázisát és növekedési fázisra programozza át a hajszálakat.

Ezen információk tudatában már sokkal magabiztosabban álltam neki fél évvel ezelőtt az első rozmaring főzetem elkészítésének.

Saját tapasztalatok a „csodaszerről”

Először is fontosnak tartom megjegyezni, hogy a főzettől ne olyan illatot várjunk, mint amit az esszenciális rozmaring olajoktól, vagy a nyers formájától megszoktunk. Elsőre picit szokatlan, furcsa szaga van, amit később könnyen megszokik az ember. Ez a bizarr szag azonban használat után nem marad benne a hajban, hamar elillan, így nem kell attól tartanunk, hogy bárki büdösnek fogja érezni.

Akárkinek meséltem eddig a főzetről az első kérdése az volt, hogy nem zsírosítja-e el a fejbőrt. Az egyszerű válaszom erre a kérdésre eddig mindenki számára az volt, hogy az enyémet nem. Sőt, kitolta a hajmosásomat 3 napról, 4-5 napra. Ez persze nem kőbevésett eredmény, egyáltalán nem biztos, hogy más fejbőre is így reagál a szérumra.

És a kérdésre a válaszom – amit mostanra már biztosan te is nagyon vársz -, hogy tényleg működik-e a rozmaring főzet hajnövesztésre, az, hogy: IGEN! Óriási, hatalmas, nagy, kövér igen! Fél év használat után azt kell mondanom, hogy ennél jobb (és olcsóbb) hajápoló szer nem igazán létezik.

Azon kívül, hogy sokkal gyorsabban kezdett el növekedni tőle a hajam, rengeteg új, egészséges babahaj jelent meg a fejemen. Ezek mostanra az egycentistől egészen a tízcentisig megtalálhatók a fejtetőmön. Ezen kívül a hajas fejbőröm szerkezetét már pár használat után sokkal egészségesebbé tette, mint amilyen korábban volt. A valódi eredmények eléréséhez naponta legalább egyszer, de akár kétszer is érdemes használni a főzetet.

Számtalan vitaminnal és hajápoló szerrel próbálkoztam ezelőtt, amik marketingje velem is elhitette, hogy képes gyorsan, rengeteg hajat növeszteni a fejemre. Azonban ezekkel a kísérleteim mind kudarcba fulladtak. Szóval hidd el, ha azt mondom: tudom, milyen fárasztó egy századik hajnövesztő csodaszert kipróbálni, a rozmaring főzetet azonban semmiképp nem szabad kihagyni!

Az utolsó és talán legfontosabb tanácsom pedig az, hogy adjunk neki időt. Legyünk türelmesek, mert már 2-3 hónap után látható eredményeket érhetünk el vele, ha nem adjuk fel a használatát pár hét után.

Videó a rozmaring főzet használatáról:

@tp.makeup Válasz @AlN0205 részére Rozmaring főzet használat hajnövesztésre 🌿 #rozmaring #hajápolás #hajnövesztés #hajapolastipp #hajhullás #hajhullas#hajhullásellen #hajapolas ♬ eredeti hang - TP MAKEUP💋Bőrápolás,haj,smink

Nyitókép: Shutterstock