
Így lesznek sokáig frissek a rózsák a vázában
1. Váza előkészítése
Ahhoz, hogy a vágott rózsák a lehető legtovább tartsanak, a két legfontosabb kulcs a baktériumok elszaporodásának elkerülése és annak biztosítása, hogy a szárak minél több vizet tudjanak magukba szívni. Fontos, hogy a váza tiszta legyen (mentes a legutóbbi virágkötésből visszamaradt szennyeződésektől).
2. Rózsák megvágása
Vágjuk le a szárakat 45 fokos szögben. A ferde vágás segít a virágoknak a lehető legtöbb vizet felszívni. A rózsák metszése közben mindenképpen távolítsunk el minden olyan levelet a szár mentén, amely a váza vízvonala alá esik. A víz alá kerülő vagy nedves levelek szívesen látott hely a baktériumok számára, amelyek végül megrövidíthetik a rózsák élettartamát.
A töviseket érdemes érintetlenül hagyni, ezek nem romlanak meg a vízben, mint a levelek, levágásuk pedig károsíthatja a szárakat, és valószínűbbé teszi a baktériumok elszaporodását.
3. Szobahőmérsékletű víz és növénytáp
A váza feltöltésekor használjunk körülbelül szobahőmérsékletű vizet – a túl meleg vagy túl hideg víz sokkolhatja a rózsákat, amikor a vázába tesszük őket. Érdemes a vízhez növénytápot adni, amely segít a virágoknak és bimbóknak kinyílni, és megelőzni a baktériumok elszaporodását a vízben.
4. Hűtőben tárolás
Fotó: Shutterstock
Az egyik kissé meglepő trükk, amellyel tovább tarthat a rózsák élettartama, az, ha a vágott virágokat hűtőben tartjuk. Tegyük az egész vázát a hűtőbe, mielőtt lefekszünk, és reggel vegyük ki őket. Amíg a hőmérséklet nem süllyed 0°C alá, a hűvös levegő segít megőrizni a szirmokat, lelassítva természetes öregedési folyamatukat.
5. Rendszeres vízcsere
Két-háromnaponta (ha zavarosnak tűnik, hamarabb) cseréljük ki teljesen a vizet, és minden alkalommal, amikor újratöltjük a vázát, keverjünk bele növénytápot. Érdemes a szárakat is visszavágni ilyenkor, mivel a friss vágás megkönnyíti a szárnak a vízfelvételt.
6. Közvetlen napfény és a szélsőséges hőmérsékletet kerülése
Bár a rózsák szeretik a napfényt, ha a kertben nőnek, a vágott csokrot tartsuk távol a közvetlen napfénytől, mivel az károsíthatja és kiszáríthatja a rózsákat, ami gyorsabb hervadáshoz vezet.
Óvjuk a vágott virágot a szélsőséges hőmérséklettől is, amely elhervaszthatja azokat. Ez magában foglalja azt is, hogy télen a vázát helyezzük az ablakoktól távol (a hideg huzat károsíthatja a virágokat).
7. Rózsák távol tartása az almától és a banántól
Az alma és a banán is sok etiléngázt termel, ami felgyorsítja a gyümölcsök és a virágok érését, ezért ügyeljünk arra, hogy a vázát messze rakjuk a gyümölcstálaktól. Ez akkor is érvényes, ha néhány szál rózsa hervadni kezd, mert ezek is több etiléngázt kezdenek termelni, ami a közeli virágok gyorsabb hervadását okozhatja. Gyorsan távolítsuk el a hervadt virágokat, hogy a megmaradt szárak tovább maradjanak frissek.
(BHG)
Nyitókép: Shutterstock