Kis asztalra rózsákkal teli vázát lehelyező nő

Így lesznek sokáig frissek a rózsák a vázában

Az alábbi tippek segítenek a rózsák élettartamának meghosszabbításához.

1. Váza előkészítése

Ahhoz, hogy a vágott rózsák a lehető legtovább tartsanak, a két legfontosabb kulcs a baktériumok elszaporodásának elkerülése és annak biztosítása, hogy a szárak minél több vizet tudjanak magukba szívni. Fontos, hogy a váza tiszta legyen (mentes a legutóbbi virágkötésből visszamaradt szennyeződésektől).

2. Rózsák megvágása

Vágjuk le a szárakat 45 fokos szögben. A ferde vágás segít a virágoknak a lehető legtöbb vizet felszívni. A rózsák metszése közben mindenképpen távolítsunk el minden olyan levelet a szár mentén, amely a váza vízvonala alá esik. A víz alá kerülő vagy nedves levelek szívesen látott hely a baktériumok számára, amelyek végül megrövidíthetik a rózsák élettartamát.

A töviseket érdemes érintetlenül hagyni, ezek nem romlanak meg a vízben, mint a levelek, levágásuk pedig károsíthatja a szárakat, és valószínűbbé teszi a baktériumok elszaporodását.

3. Szobahőmérsékletű víz és növénytáp

A váza feltöltésekor használjunk körülbelül szobahőmérsékletű vizet – a túl meleg vagy túl hideg víz sokkolhatja a rózsákat, amikor a vázába tesszük őket. Érdemes a vízhez növénytápot adni, amely segít a virágoknak és bimbóknak kinyílni, és megelőzni a baktériumok elszaporodását a vízben.

4. Hűtőben tárolás

R\u00f3zsasz\u00e1rat metsz\u0151oll\u00f3val v\u00e1g\u00f3 kezek

Fotó: Shutterstock

Az egyik kissé meglepő trükk, amellyel tovább tarthat a rózsák élettartama, az, ha a vágott virágokat hűtőben tartjuk. Tegyük az egész vázát a hűtőbe, mielőtt lefekszünk, és reggel vegyük ki őket. Amíg a hőmérséklet nem süllyed 0°C alá, a hűvös levegő segít megőrizni a szirmokat, lelassítva természetes öregedési folyamatukat.

5. Rendszeres vízcsere

Két-háromnaponta (ha zavarosnak tűnik, hamarabb) cseréljük ki teljesen a vizet, és minden alkalommal, amikor újratöltjük a vázát, keverjünk bele növénytápot. Érdemes a szárakat is visszavágni ilyenkor, mivel a friss vágás megkönnyíti a szárnak a vízfelvételt.

6. Közvetlen napfény és a szélsőséges hőmérsékletet kerülése

Bár a rózsák szeretik a napfényt, ha a kertben nőnek, a vágott csokrot tartsuk távol a közvetlen napfénytől, mivel az károsíthatja és kiszáríthatja a rózsákat, ami gyorsabb hervadáshoz vezet.

Óvjuk a vágott virágot a szélsőséges hőmérséklettől is, amely elhervaszthatja azokat. Ez magában foglalja azt is, hogy télen a vázát helyezzük az ablakoktól távol (a hideg huzat károsíthatja a virágokat).

7. Rózsák távol tartása az almától és a banántól

Az alma és a banán is sok etiléngázt termel, ami felgyorsítja a gyümölcsök és a virágok érését, ezért ügyeljünk arra, hogy a vázát messze rakjuk a gyümölcstálaktól. Ez akkor is érvényes, ha néhány szál rózsa hervadni kezd, mert ezek is több etiléngázt kezdenek termelni, ami a közeli virágok gyorsabb hervadását okozhatja. Gyorsan távolítsuk el a hervadt virágokat, hogy a megmaradt szárak tovább maradjanak frissek.

(BHG)

Nyitókép: Shutterstock