gorillak ruandaban

Ilyen érzés gorillákkal találkozni a ruandai hegyekben

A turisták számát erősen korlátozzák, a bevételt pedig a gorillák védelmére fordítják – Ruandában a kiváltságosak megismerheti az érzést, milyen szemben találni magunkat egy több száz kilós ezüsthátú gorillával.


gorillak ruandaban

Fotó: Shutterstock

A világon már csak körülbelül ezer hegyi gorilla él szabadon, mind Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság találkozásánál. Ezek az országok nem tartoznak a legnépszerűbb turistaparadicsomok közé, évente mégis több ezren keresik fel ezt a vidéket, elsősorban a hegyi gorillák miatt.

A gorillák látogatását több szinten is korlátozzák: egy-egy családot csak 8 fő látogathat meg egy nap, legfeljebb egy órára, hogy a stressz-szintjüket ne emeljék meg túlságosan, ami az immunrendszerük gyengüléséhez vezethet. A kereslet mindig nagyobb a kínálatnál, ezért hónapokra előre kell lefoglalni az engedélyt, amelynek megkérik az árát: a látogatás Ruandában jelenleg 1500, Ugandában pedig 600 dollárba kerül. Az élmény azonban minden pénzt megér, mert valóban megrendítő érzés találkozni legközelebbi rokonainkkal.

ruanda gorilla

Fotó: Shutterstock

Semmilyen előkészület, olvasmány, fotó vagy instrukció nem készíti fel az embert arra a pillanatra, amikor először találja szembe magát egy 200 kilogrammos, ezüsthátú gorillával.
ruanda vulkan nemzeti park

A Ruanda és Uganda határán lévő nemzeti park, ahol a gorillák élnek

Fotó: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock