
Sajtimádó vagy? Van egy rossz hírünk!
Sokan szeretnek sajtot vagy különböző tejtermékeket fogyasztani, de azt kevesen tudják, hogy ezek akár rémálmokat is okozhatnak. Kutatások támasztják alá, hogy az éjszakai gyomorfájdalom és puffadás mellett a rémálmok is nehezíthetik a pihentető alvást – különösen a laktózérzékeny személyek esetében.
A kanadai MacEwan Egyetemen több mint 1000 hallgatót kérdeztek meg alvásuk minőségéről és étkezési szokásaikról. A résztvevők közel egyharmada számolt be arról, hogy rosszat álmodott. Ezen személyek többsége nő volt, akik között a különböző ételallergiákkal vagy -intoleranciákkal élők száma is nagyobb volt, mint a férfiaké.
A hallgatók mintegy 40%-a vélte úgy, hogy a késő esti étkezés vagy bizonyos ételek fogyasztása befolyásolta alvásukat. Többen a fűszeres ételeket, édességeket és tejtermékeket nevezték meg. Azonban csak 5,5%-uk érezte úgy, hogy az étkezésük hatással van álmaik milyenségére.

Tore Nielsen, a Montreali Egyetem vezető kutatója szerint a rémálmok súlyossága és a laktózérzékenység közötti kapcsolat valóban jelen van, amelyre megoldás lehet az étkezési szokások megváltoztatása.
A rémálmok rosszabbak azoknál a laktózérzékeny embereknél, akik súlyos gyomor-bélrendszeri tünetekkel szenvednek és az alvásuk zavart. Ez logikus, mert tudjuk, hogy más testi érzések is befolyásolhatják az álmokat
– tette hozzá.
Egy több mint tíz évvel ezelőtti, szintén Nielsen vezette kutatásban még több résztvevő számolt be arról, hogy összefüggés lehet az étkezésük és az álmaik között. Más tanulmányok is rámutattak erre a kapcsolatra, illetve hogy különösen a kék sajt fogyasztása eredményezhet élénk álmokat. Emellett születtek olyan kutatások is, amelyek szerint a tejtermékek inkább javítják az alvás minőségét.
Az azonban továbbra is kérdéses, hogy az alvás és az étkezés pontosan hogyan állnak kapcsolatban. A kutatók szerint a téma további vizsgálatokat igényel annak megerősítése és az alapul szolgáló mechanizmusok azonosítása érdekében.