A bécsi Rudolfspital katonai kórház egy műtéte 1943-ban

Tényleg nagyobb valószínűséggel halnak meg a nők, ha férfi sebész műti őket?

15 százalékkal nagyobb esélyük van a komplikációkra vagy az operáció végzetes kimenetelére, mintha női orvos végezné a beavatkozást egy új tanulmány szerint.

A kutatások szerint azok a nők, akiket férfi sebész operál, sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg, valamint alakulnak ki náluk szövődmények és kerülnek vissza a kórházba, mint amikor nő végzi a beavatkozást, derül ki a Guardian cikkéből.

Egy, a JAMA Surgery orvosi folyóiratban közzétett, 1,3 millió ontariói beteg bevonásával készült tanulmány szerint a nőknél 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesz rossz a műtét eredménye, valamint 32 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy meghalnak az operációt követően, ha azt férfi orvos végzi. A betegek 2007 és 2019 között 2937 sebész által végzett huszonyegy-féle, gyakori sebészeti beavatkozáson estek át, a csípő- és térdprotézis műtéttől kezdve a súlycsökkentő és epehólyag műtéten át olyan bonyolultabb műtétekig, mint a szív bypass vagy az agyműtét.

Az eredmények vitát váltottak ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyságban a sebészet továbbra is férfiak által uralt terület az orvostudományban, a konzulenseknek mindössze 14, míg a kezdő sebészek 41 százalékát alkotják nők.A kutatók állítása szerint a férfi sebészek implicit nemi elfogultsága segíthet megmagyarázni, hogy a nők miért vannak olyan nagyobb kockázatnak kitéve, ha műtétet hajtanak végre rajtuk.

„A közel 3000 sebészből és 1,3 millió betegből álló mintát megvizsgálva azt találtuk, hogy a férfi sebészek által kezelt női betegeknél 15 százalékkal nagyobb az esélye a rosszabb kimenetelnek, mint azoknál a női pácienseknél, akiket női sebély kezelt. Ennek az eredménynek a valós egészségügyi következményei vannak a női betegekre, mely több szövődményben, kórházba visszakerülésben és halálesetben nyilvánul meg”

– mondta Dr. Angela Jerath klinikai epidemiológus, kanadai Torontói Egyetem docense és a tanulmány társszerzője, aki szerint ezek az eredmények aggasztóak, mert nem lenne szabad különbségnek lennie a betegek állapotának kimenetelében attól függően, milyen nemű sebész műti őket.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a műtéten átesett férfiak ugyanolyan eredményeket értek el, függetlenül attól, hogy sebészük férfi vagy nő volt, míg a női páciensek jobb eredményeket értek el, ha a beavatkozást női sebész végezte. Abban nem találtak különbséget a nemek között, hogy a női sebész által operált férfiaknál vagy nőknél hogyan zajlott a műtét.

Összességében a nőbetegeknél 16 százalékkal volt nagyobb a szövődmények, valamint 11 százalékkal a kórházba visszakerülés kockázata, és 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel kellett hosszabb ideig kórházban maradniuk.

Bár Jerath szerint „vannak olyan kiváló férfi sebészek, akik folyamatosan jó eredményeket érnek el, az aggályos, hogy ez az elemzés valódi különbséget jelez a férfi és női sebészek között, ahol a gyakorlat hatással lehet a betegek általános kimenetelére”.

Nyitókép: Unsplash / Austrian National Library