Egy férfi és egy nő kezet ráznak

Ez a személyiségjegy fontos a sikeres karrier kiépítéséhez — benned megvan?​

Egy kiemelkedő karrier eléréséhez nem elég a szerencse és a tapasztalat. Sok múlik az emberek alapvető jellemvonásain is. Egy kutatóscsoport bebizonyította, hogy egy bizonyos személyiségjegy nagyobb sikert eredményez az életben a többihez képest. Vajon ennek a hiánya egyértelműen kudarchoz vezet?


A szóban forgó kutatás eredményei arra világítottak rá, hogy az alapvetően lelkiismeretes személyek fegyelmezettebben állnak a munkájuk elvégzéséhez és jobban tudnak előretervezni. Ezek mind olyan képességek, melyek a legtöbb munkaterületen pozitív fényben tűntethetnek fel valakit, így a siker szinte már garantált.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az emberek enélkül képtelenek előrejutni. A szakértők az adatgyűjtési szakaszban összesen 2 ezer Izlandon élő kamaszt kértek fel alanynak. A résztvevőket 12 éven keresztül figyelték meg. A legtöbbjük a felmérés végére felnőtt, 29 éves munkavégző ember volt, így a tudósok ésszerű következtetéseket tudtak leszűrni.

A tanulmány központi kérdése az volt, hogy a személyiség hogyan változik az idő múlásával, illetve, hogy az miként képes befolyásolni a karrierben elérhető sikereket. Az eredmények alátámasztották a lelkiismeretességgel kapcsolatos elképzeléseket. Azonban azok a fiatalok, akik kevésbé jeleskedtek ezen a területen, képesek voltak fejleszteni magukat.

H\u00e1rom koll\u00e9ga nevet munka k\u00f6zben

Fotó: Unsplash/Brooke Cagle

„Az eredmények azt mutatták, hogy a jellem fejlődésének bizonyos mintázatai a serdülőkori személyiségen és képességeken túlmenően előre jelezték a karrier eredményeit. A tanulmány megmutatta, hogy ha az alapvető személyiségjegyeidet pozitív irányba változtatod, az nagy hatással lehet a karrieredre."

— mondta Dr. Kevin Hoff, a tanulmány első számú szerzője.

Az eredmények összességében nagy hangsúlyt fektetnek — a PsyBlog cikkében leírtak alapján — a személyiség fejlesztésének fontosságára, főleg fiatal-, valamint serdülőkorban.

Nyitókép: Shuttertsock