Így kellene átalakítanunk a sófogyasztásunkat
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég új iránymutatásokat adott ki, amelyekben azt javasolják, hogy az emberek cseréljék le az otthon használt sót kevesebb nátriumot tartalmazó helyettesítő sóra.
Új megoldás egy régi problémára
A kevesebb só (nátrium-klorid) fogyasztására vonatkozó tanácsok nem újak, a bizonyítékok egyértelműen bizonyítják, hogy a sóban lévő nátrium károsíthatja az egészségünket, ha túl sokat fogyasztunk belőle.
A túlzott nátrium növeli a magas vérnyomás kockázatát, ami pedig növeli többek között a szívbetegségek, a sztrók és a vesebetegségek kockázatát.
A WHO becslése szerint évente 1,9 millió haláleset világszerte a túl sok só fogyasztásának tulajdonítható.
Bár a szervezet azt javasolja, hogy naponta legfeljebb 2 g nátriumot fogyasszunk, az emberek átlagosan ennek több mint kétszeresét, mintegy 4,3 g-ot esznek naponta.
2013-ban a WHO tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2025-ig 30%-kal csökkentik a lakosság nátriumbevitelét, ez azonban nagyon nehéznek bizonyult. A legtöbb ország nem fogja elérni a WHO által a nátriumbevitel csökkentésére kitűzött célt 2025-ig, a WHO azóta ugyanezt a célt 2030-ra is kitűzte.
A fő nátriumszegényebb sóhelyettesítőt káliummal dúsított sónak nevezik. Ez olyan só, amelyben a nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítették.
A kálium alapvető ásványi anyag, amely a szervezet valamennyi funkciójában kulcsszerepet játszik. Miközben az emberek a kelleténél több nátriumot fogyasztanak, sokan nem jutnak elegendő káliumhoz. A WHO napi 3. 5 g káliumbevitelt javasol, de összességében a legtöbb országban ennél jóval kevesebbet fogyasztanak az emberek.
A káliummal dúsított só jótékony hatással van az egészségünkre, mivel csökkenti a nátriumfogyasztást, és növeli a kálium mennyiségét az étrendünkben. Mindkettő segít csökkenteni a vérnyomást. A hagyományos só káliummal dúsított sóra való cserélése a világszerte végzett nagy vizsgálatok szerint csökkenti a szívbetegségek, a sztrók és a korai halálozás kockázatát.
Modellező tanulmányok előrejelzései szerint a káliummal dúsított só használatára való átállás a lakosság egészére kiterjedően csak Kínában és Indiában évente több százezer szív- és érrendszeri betegség (például szívroham és agyvérzés) okozta halálesetet előzne meg.
A sófogyasztás csökkentése helyett az átállás legfontosabb előnye az, hogy a káliummal dúsított só a hagyományos só közvetlen, egy az egyben történő helyettesítésére használható. Ugyanúgy néz ki, és a legtöbb ember nem vesz észre jelentős különbséget az ízében.
A káliummal dúsított só eddigi legnagyobb vizsgálatában az emberek több mint 90%-a még öt év elteltével is használta a terméket.
Az ételek elkészítési módjának egyszerű megváltoztatásával évente több millió sztrók és szívroham előzhető meg világszerte. De van néhány akadály, amelyet le kell küzdenünk, mielőtt idáig eljutnánk.
- Előnyök és a kockázatok egyensúlyba hozása: Az előrehaladott vesebetegségben szenvedők például nem jól kezelik a káliumot, ezért ezek a termékek nem alkalmasak számukra. Ez a lakosságnak csak egy kis hányada, de biztosítani kell, hogy a káliummal dúsított sókészítményeket megfelelő figyelmeztetésekkel címkézzék.
- A káliummal dúsított só megfizethetőbbé és hozzáférhetőbbé tétele: A kálium-klorid előállítása drágább, mint a nátrium-kloridé, és jelenleg a káliummal dúsított sót többnyire hiánypótló egészségügyi termékként, prémium áron értékesítik. Egy 2021-ben közzétett felülvizsgálat szerint az alacsony nátriumtartalmú sókat csak 47 országban, főként a magas jövedelmű országokban forgalmazzák. Az árak a hagyományos sóval megegyezőtől a majdnem 15-ször magasabbakig terjedtek.
- A termék szélesebb körű elérhetőségéhez olyan kibővített ellátási láncra lesz szükség, amely sokkal több élelmiszer-minőségű kálium-kloridot állít elő. A káliummal dúsított sót pedig a polcokon a hagyományos só mellett kell majd látni, hogy az emberek könnyen megtalálják.
Nyitókép: Shutterstock