betét, óra, tabletta, tampon, telefon

4 lehetséges ok, amiért sokáig tart a menstruációd

Egy periódus hossza személyenként és ciklusonként változik. De mikor kell valóban aggódnunk a menstruációnk hosszán?


Ha a menstruációd tizedik napján azon kapod magad, hogy még mindig a betétet keresed a táskádban és közben azon töprengsz, hogy vajon miért ilyen hosszú a menstruációd, akkor megnyugtatunk, ugyanis nem vagy egyedül.

Általános iskolában mindannyian megtanuljuk a biológia órákon, hogy az általános és jellemző vérzés az havonta egyszer, 3-5 napig tart. Azonban ez így túl általános, szervezetünk pedig egyedi. Egy menstruációs időszak hossza személyenként és ciklusonként változik. Ahogyan nincs két egyforma DNS, úgy két egyforma menstruációs ciklus sem.

Legtöbbször ez normális, hiszen az egyedi biológiánk végzi a dolgát. De vannak olyan jelek, amelyek már aggodalomra adhatnak okot és ilyenkor érdemes orvosunkat felkeresni. Íme néhány lehetséges ok, amiért az átlagosnál hosszabb menstruációt tapasztalhatsz.

Felborult hormonok

A policisztás petefészek szindróma (más néven PCOS), a pajzsmirigy alulműködése vagy túlműködése, és egyéb olyan rendellenességek, amelyek összezavarják a nemi hormonok szintjét, hosszú, nehéz vagy rendszertelen menstruációt okozhatnak. Ha a menstruációnk rendellenes vagy jelentősen megváltozott, érdemes endokrinológushoz fordulni, hogy megvizsgáljon minket.

Gyógyszer

Bizonyos gyógyszerek, például a pajzsmirigy-gyógyszerek, a szteroidok és az antipszichotikumok szintén megzavarhatják a hormonszintet. Ha ezen gyógyszerek bármelyikét szeded, győződj meg arról, hogy az előírtaknak megfelelően szeded és konzultálj orvosoddal más opciókról, ha a probléma továbbra is fennáll.

Testsúly változás

Ha a normálisnál jóval hosszabb ideig menstruálsz és nemrég hirtelen súlygyarapodás történ, akkor ez jelentheti azt, hogy meghaladod az ideális testsúlyt. A megnövekedett testzsír magasabb ösztrogénszinthez vezet, ami meghosszabbíthatja és nehezebbé teheti a menstruációs időszakokat.

Stressz

A stressz minden lehetséges módon befolyásolhatja a menstruációs ciklust. Ez néha a menstruáció teljes leállásához vezethet. Máskor azonban meghosszabbíthatja vagy megnehezítheti a menstruációt, vagy a ciklus közepén vérzéshez vezethet. Ha szakítás, gyász vagy más stresszes esemény során bármilyen változást észlel a menstruációjában, hasznos lehet egy mentális egészségügyi szakemberrel való beszélgetés.