Fa táblák számokkal és jelekkel

Sokkal több pénzt kereshetnek azok, akiknek jól megy a matek

Egy 2021 novemberében közzétett kutatás szerint a jó matekosok jóval többet kereshetnek kevésbé okos társaiknál.

Ellen Peters és Pär Bjälkebring kutatók döntéshozatalokat tanulmányoztak, és azt, hogy mindez hogyan függ össze a jóléttel és a boldogsággal. A tavaly novemberben közzétett tanulmányukban azt találták, általánosságban elmondható, hogy a matematikában jobban teljesítő emberek több pénzt keresnek és elégedettebbek az életükkel, mint a matematikából kevésbé tehetségesek, írja a Hamu és Gyémánt.

A matematikai tudás azonban nem elég. Bár a jó matekosok kifejezetten elégedettek magas jövedelem esetén, ha nem érzik megfelelőnek a keresetüket, jóval elégedetlenebbek is.

Számos kutató ezt azzal magyarázza, hogy a több pénz csak egy bizonyos pontig növeli az életelégedettséget és a boldogságot. A fent említett kutatás viszont módosítja ezt az elképzelést, mivel kimutatta, hogy a jövedelemből származó elégedettség erősen összefügg azzal is, hogy mennyire jó valaki matematikából.

A kutatók a matematikai képességek, a jövedelem és az élettel való elégedettség közötti kapcsolatot vizsgálták 5748 különböző amerikai számára kiküldött kérdőív segítségével. A vizsgálat két kérdést és egy, a kutatás szempontjából releváns tesztet tartalmazott. Az egyik kérdés a háztartásuk éves jövedelméről kérdezte a résztvevőket, míg a másikban nullától tízig terjedő skálán kellett értékelniük, mennyire elégedettek az életükkel.

Emellett a résztvevők nyolc különböző nehézségű matematikai kérdésre válaszoltak, hogy felmérjék matematikai képességeiket. Végül összevonták az eredményeket, hogy azok hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Ugyan a matematikai készségek és a jövedelem általában az iskolai végzettségi szinthez is kötődik, ezért az elemzésben igyekeztek kontrollálni a végzettséget, a verbális intelligenciát, a személyiségjegyeket és egyéb demográfiai jellemzőket.

Mindebből kiderült, hogy átlagosan minél jobb volt valaki matematikából, annál több pénzt keresett. A nyolc kérdésből álló matematikai teszten minden egyes további helyes válasz után az emberek átlagosan nagyjából négyezer dollárral, azaz körülbelül 1,3 millió forinttal több éves jövedelemről számoltak be.

Nyitókép: Shutterstock / Natalia Duryagina