Sós pisztáciás pite torta formában

Sós pisztáciás pite recept, a hidegebb tavaszi napokra

Bár a múlt héten még élvezhettük a nap csiklandós sugarait, erre a hétre visszaköszönt a tél. Az ilyen napokra tökéletes vacsora ötlet lehet a sós pisztáciás pite, melynek mutatjuk is a receptjét.



Ha az édes helyett többször választod a sósat, vagy egész egyszerűen csak szeretnél kevesebb desszertet enni, akkor ezt a receptet imádni fogod! Ráadásul ugyan olyan jól mutat, akár egy guszta torta, így vendégvárásra is tökéletesen alkalmas.

Ha nincs otthon pisztáciád (vagy egyszerűen csak nem szereted), nyugodtan használj bármilyen más diófélét - akár nyersen, akár pörkölve, de mindig sótlanul, hiszen a tésztában rengeteg só kerül.

ELŐKÉSZÜLET: 10 PERC

FŐZÉS: 20 PERC

ADAG: 24 FŐRE

Hozzávalók:

  • vaj a serpenyőhöz
  • 95 g pisztácia (vagy mandula, mogyoró, dió)
  • 60 g porcukor, plusz még a porozáshoz
  • 115 g hideg, sótlan vaj, 1 hüvelykes darabokra vágva
  • 2 g só
  • 110 g liszt
  • tengeri só

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Egy levehető aljú rugós formát vagy tortaformát enyhén kenjünk ki vajjal, és béleljük ki az alját egy kör alakú sütőpapírral.

2. Egy konyhai robotgép segítségével daráljuk finomra a pisztáciát. Vegyünk ki a ledarált pisztáciából evőkanálnyit, és tegyük félre.

3. A tészta elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a porcukrot, vajat és a sót. Addig keverjük, míg jól össze nem keveredik minden hozzávaló. Ezután adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk el addig, amíg kissé ragacsos tészta állag nem lesz belőle.

4. A tésztát egyenletes rétegben nyomkodjuk az előkészített formába (használhatjuk a kezünket vagy egy mérőpohár alját), és szórjuk meg a félretett 2 evőkanál őrölt pisztáciával és némi sóval.

5. 10-15 percig sütjük, körülbelül addig, amíg a tészta épphogy aranyszínű lesz a szélein.

6. Miután a süteményt kivettük a sütőből, vegyük ki a tepsiből, vagy tortaformából, amiben sült. Ezután megszórhatjuk még egy kis extra porcukorral, de ez már ízlés kérdése. Ameddig a tészta még meleg (de nem tűz forró) vágjuk fel egyforma háromszögekre.

7. A szeleteket teljesen hűtsük ki, mielőtt tálaljuk őket. (Ha hűtés előtt mozgatjuk őket, eltörhetnek.)

Extra tippek:

Tálaljuk a pisztáciás pitét egy lány, krémes sajttal, olajbogyóval és hűtött borral. A tészta 5 nappal előre elkészíthető, légmentesen becsomagolva és hűtőben tárolva. A süteményeket 3 nappal korábban megsüthetjük, és légmentesen, szobahőmérsékleten tárolhatjuk.