Karácsonyi ajándékokat a kezében tartó nő, mikulás sapkával a fején

5 lépés a stresszmentes decemberért

Bár sokak számára a december az év legszebb időszaka, másoknak a legstresszesebb és legkimerítőbb hónap. Azonban ha tudatosan és eltökélten indulunk neki a decembernek, az élvezetet és az értelmet helyezve az előtérbe, stresszmentes hónap várhat ránk. Mutatjuk, hogyan érhetjük ezt el.


1. Fejezzük be az ajándéklistát november közepe-végéig

Időben kezdjünk el ötletelni és összeállítani a listát arról, hogy kinek mit szeretnénk ajándékozni. Ebben legyenek benne mindazok a személyek, akiket várhatóan megajándékozunk.

Ne feledjük, hogy senkinek sem kötelező ajándékot adni, így ne érezzük kényszerítve magunkat, hogy mindenkit meglepjünk.

2. Karácsonyi üdvözlőlapok kiküldése november végéig

Ha még nincs címlistánk, készítsünk egyet, aztán őrizzük meg a következő évre. Az is jó, ha egyszerűen kéznél tartunk üdvözlőlapokat. Ahogy kapunk másoktól egyet, írjuk fel a címeket a listára, és küldjünk választ.

Extra tipp: Készítsünk nyomtatható címkéket, így nincs többé időigényes, kézzel történő borítékcímzés.

Egy másik lehetőség, hogy karácsonyi üdvözletünket a közösségi médiában tesszük közzé, vagy e-mailes kapcsolatainknak küldjük el.

3. Vásároljuk meg az ajándékokat november végéig-december elejéig

Gondolkodjunk egész évben az ajándékokon, ne csak az ünnepek előtt egy héttel, és vásároljunk meg minél többet online és a karácsonyi időszak előtt. A Black Friday és a Cyber Monday időpontja legyen a vásárlás vége, ne pedig a kezdete.

4. Legyen meg a karácsonyi menü listája december 19-ig

Jó a terülj, terülj, asztalkám, de de valószínűleg a hét helyett három fogással is beéri a család, melynek tagjait megkérhetjük arra, hogy segítsenek a menü szűkítésében a választással. A lehetőségek között szerepelhet egy különleges főétel, két-három köret és egy desszert.

5. Ne várjunk december 24-ig az ajándékok becsomagolásával 

Van, aki már egyáltalán nem használ csomagolást, hogy kímélje a környezetet, de ha mi szeretjük becsomagolni az ajándékokat, használjuk újra a már meglévő ajándéktasakokat. Ha idén kapunk még, ne dobjuk ki, hanem tegyük el jövőre, mivel az ajándéktáskák és csomagolások újrafelhasználása olcsóbb és környezettudatosabb megoldás.

Ahogy korán elkezdjük megvenni az ajándékokat, várakozás helyett vásárlás közben csomagoljuk már be őket. Tartsuk az egyes személyek ajándékait egy kijelölt helyen. Ha mindenki ajándékait egy előre meghatározott területen vagy felcímkézett dobozban tartjuk, nem kell majd a rendetlenségben kotorászni, hogy megtaláljuk, amire szükségünk van.