4 élelmiszer, ami segíthet a stressz enyhítésében
Matcha por
Ez a vibráló zöld tea por népszerű az egészségért rajongók körében, hiszen gazdag L-theaninban, egy nem fehérje aminosavban, amely erős stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Emberi és állatkísérletek egyaránt azt mutatják, hogy a matcha csökkentheti a stresszt, ha L-theanin tartalma elég magas, koffeintartalma pedig alacsony.
Mángold
A mángold egy leveles zöld zöldség, amely tele van stressz elleni tápanyagokkal. Már egy csésze főtt mángold a magnézium ajánlott bevitelének 36%-át tartalmazza, amely fontos szerepet játszik a szervezet stresszre adott válaszában.
Kimcshi
A kimchi egy erjesztett zöldségétel, amelyet általában nápolyi káposztából és daikonból, egy retekfajtából készítenek. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a kimchi, tele vannak jótékony baktériumokkal, úgynevezett probiotikumokkal, és magas a vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalmuk. Ezáltal pedig segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást.
Egy 710 fiatal felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban például azok, akik gyakrabban ettek erjesztett ételeket, kevesebb szociális szorongás tünetet mutattak.
Kagyló
A kagylók és az osztrigák magas aminosavtartalommal rendelkeznek, mint például a taurin, amelynek potenciális hangulatjavító tulajdonságait már régebben is tanulmányozták.
A taurinra és más aminosavakra szükség van az olyan neurotranszmitterek, mint a dopamin előállításához, amelyek elengedhetetlenek a stresszválasz szabályozásához. Sőt, tanulmányok szerint a taurin antidepresszáns hatású is.