egy nő keze kilóg a takaró alól

Mire jó a súlyozott takaró? Tíz pozitív egészségügyi hatás

A súlyozott takarókat elsősorban terápiás célzattal találták fel a szorongásra hajlamos emberek számára. Ám nemcsak a mentális egészségünkre van jó hatással, de több fiziológiás előnyét is tapasztalhatjuk.


Olyannyira népszerűvé váltak a súlyozott takarók világszerte, hogy már az IKEA-ban is vehetünk ilyet. De miért lehet nekünk jó "száztonnás" dunyhák alatt szunnyadni?

Ezeket a takarókat általában öt és harminc kiló között gyártják. Ezt a tömeget műanyag golyókkal vagy üveggyöngyökkel oldják meg úgy, hogy a használó ne érezze kényelmetlennek a benne lévő kemény tárgyakat. Hatása olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, feltalálása során pedig felhasználták Temple Grandin mélynyomás-terápiájának elméletét, aminek eredményeként oxitocin szabadul fel az emberek testében.

Milyen hatásai vannak egy ilyen takarónak?

egy l\u00e1ny alszik a k\u00f6nyve mellett

Fotó: Unsplash/Zohre Nemati

1. Megnyugtatja az embert: gyakran számolnak be erről olyanok, akik a mindennapi életükben az átlagostól stresszesebbek, vagy pedig hiperaktivitásban szenvednek.

2. Javítja a nappali szociális interakciókat: ha valaki nem képes jól aludni, akkor az az élet minden területére kihat, így a pihentető alvás segít a nap közbeni kommunikáció gördülékenységében.

3. Növeli a szerotoninszintet: ez az eszköz bizonyítottan serkenti a szerotonin felszabadulását, segítve a használónak, hogy nyugodtabban és mélyebben aludjon.

4. Csökkenti az idegrendszeri aktivitást: a súlyozott takarók nyugalmi állapotba helyezik az idegrendszert, ezzel csökkentik a szorongás hatásait, például a légszomjat vagy a felgyorsult szívverést.

5. Kevesebb éjszakai mocorgást eredményez: az esti forgolódást segíthet megszűntetni egy ilyen súlyozott takaró.

6. Csökkenti a rohamok előfordulását: nem minden használó számol be ilyen hatásról, de ez is a lehetséges pozitív eredmények egyike.

egy n\u0151 alszik \u00e9s lel\u00f3g a keze az \u00e1gyr\u00f3l

Fotó: Unsplash/Andisheh A

7. Megnyugtatja a pánikbetegségben szenvedőket: a nehéz takarók bizonyítottan csökkentik a pánikrohamokat és megelőzik a válságos állapotokat minden korosztályban. Ez lehetővé teheti azt, hogy hétköznapibb életet éljenek.

8. Növeli a biztonságérzetet: különösen akkor, amikor pólyaszerűen körbe van vezetve az ember testén.

9. Segít a kényszerbetegség kezelésében: különböző kényszerbetegségek összekapcsolhatóak az alacsony szerotoninszinttel, és ahogy korábban említettük, egy ilyen takaró helyére billentheti ezeket az értékeket.

10. Enyhíti a menopauza tüneteit: sok nő, aki átesett a menopauzán, álmatlanságról, stresszről és depresszióról számol be. Egy súlyozott takaró minimalizálhatja ezeket a tüneteket, és segíthet a könnyebb elalvásban.