Az ősz sztárja, a sütőtök rendkívül jó hatással van az egészségre

Az ősz sztárja, a sütőtök rendkívül jó hatással van az egészségre

Most elmondjuk, miért lenne érdemes több ilyen tápláló, sokoldalúan felhasználható őszi tökfélét beépíteni az étrendbe.


A sütőtök a Cucurbitaceae családba tartozó tökfélék egyik fajtája. Bár általában zöldségnek tekintik, a tök tudományosan gyümölcsnek számít, mivel magokat tartalmaz. Ennek ellenére táplálkozási szempontból inkább hasonlít a zöldségekre, mint a gyümölcsökre. Finom ízén túl a sütőtök tápláló, és számos egészségügyi előnnyel jár. Mutatjuk is, hogy mikkel!

A-vitaminban gazdag

A sütőtök lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. Már egy csésze főtt sütőtök is ezeket tartalmazza:

  • Kalória: 49
  • Zsír: 0,2 gramm
  • Fehérje: 2 gramm
  • Szénhidrát: 12 gramm
  • Rost: 3 gramm
  • A-vitamin: 245%-a napi referencia-bevitelnek (RDI)
  • C-vitamin: az RDI 19%-a
  • Kálium: Az RDI 16%-a
  • Réz: az RDI 11%-a
  • Mangán: az RDI 11%-a
  • B2-vitamin: az RDI 11%-a
  • E-vitamin: az RDI 10%-a
  • Vas: az RDI 8%-a

Ezentúl magnéziumot, foszfort, cinket, folsavat és számos B-vitamint.

A magas antioxidáns-tartalom csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

Unsplash

A szabad gyökök a szervezet anyagcsere-folyamata során keletkező molekulák. Bár rendkívül instabilak, hasznos szerepük van, például elpusztítják a káros baktériumokat.

A szervezetben a túlzott mennyiségű szabad gyökök azonban oxidatív stressznek nevezett állapotot hoznak létre, amely összefüggésbe hozható a krónikus betegségekkel, köztük a szívbetegségekkel és a rákos megbetegedésekkel.

A sütőtök olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az alfa-karotin, a béta-karotin és a béta-kriptoxantin. Ezek semlegesíthetik a szabad gyököket, megakadályozva, hogy károsítsák a sejteket.

A tápanyagsűrűség és az alacsony kalóriaszám elősegítheti a fogyást

A sütőtök tápanyagban gazdag élelmiszernek számít. Ez azt jelenti, hogy hihetetlenül alacsony a kalóriatartalma annak ellenére, hogy tele van tápanyagokkal.

Egyszerűen fogalmazva, a sütőtök fogyásbarát élelmiszer, mert többet fogyaszthatsz belőle, mint más szénhidrátforrásokból - például rizsből és burgonyából -, mégis kevesebb kalóriát viszel be. Ráadásul a sütőtök jó rostforrás, ami segíthet visszafogni az étvágyat.

Az egészséges bőrt elősegítő vegyületeket tartalmaz

A sütőtök tele van tápanyagokkal, amelyek nagyszerűek a bőr számára. Egyrészt magas az olyan karotinoidok, mint a béta-karotin, amelyet a szervezeted A-vitaminná alakít. Valójában egy csésze főtt sütőtök a napi A-vitamin ajánlás 245%-át tartalmazza.

Tanulmányok szerint a karotinoidok, mint például a béta-karotin, természetes fényvédő szerként működhetnek. A bevitt karotinoidok a szervezetbe jutva különböző szervekbe, köztük a bőrbe is eljutnak. Itt segítenek megvédeni a bőrsejteket az UV-sugarak okozta károsodástól.

Nyitókép: Unsplash

(Healthline)