Kézzel készített rusztikus sütőtökös pite tejszínhabbal

Az őszi szezon kedvence: Sütőtökös Chiffon pite

A chiffon egy klasszikus pite, amely az ízesítetlen zselatin és a felvert tojások kombinációjának köszönhetően légiesen könnyű textúrájáról ismert. Az alábbi receptben egy őszi átalakítást kap, a sütőtökös pite ízeinek és a chiffon felhőszerű textúrájának házasításával.

Hozzávalók

Kéreg:

  • 30-32 db (Biscoff) keksz
  • 4 evőkanál sótlan vaj, olvasztva
  • ¼ teáskanál kóser só

Töltelék:

  • 2 teáskanál ízesítetlen zselatinpor
  • 2 nagy tojás
  • 133 g kristálycukor
  • 1½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 115 g fehér csokoládé, apróra vágva
  • 3 evőkanál sótlan vaj, darabokra vágva, szobahőmérsékletű
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1¼ teáskanál kóser só
  • 250 g tiszta sütőtökpüré
  • 3,5 dl tejszín
Tejszínhab:
  • 3 dl tejszín
  • 37 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ¼ teáskanál kóser só

Elkészítés

Kéreg

1. lépés: Tegyük a kekszeket egy nagy, újrazárható műanyag zacskóba, és zárjuk le, majd egy sodrófa segítségével törjük össze azokat nagyon finom morzsává (körülbelül 2 csészényit kell kapnunk.) Tegyünk 1½ csészényit egy közepes tálba, adjunk hozzá 4 evőkanál sótlan, olvasztott vajat, ¼ teáskanál kóser sót és keverjük össze, amíg a morzsák egyenletesen meg nem nedvesednek.

2. lépés: Tegyük át a keveréket egy szabványos átmérőjű piteformába, és egy lapos aljú mérőpohárral vagy pohárral nyomjuk erősen és egyenletesen az aljára és az oldalára. A maradék ½ csésze morzsát tegyük félre a feltéthez. Hűtsük a tésztát legalább 1, de legfeljebb 12 órán át.

Töltelék:

3. lépés: Amíg a tészta hűl, keverjünk össze 2 teáskanál ízesítetlen zselatinport 1 evőkanál hideg vízzel egy kis tálban, majd tegyük félre.

4. lépés: Keverjünk össze 2 nagy tojást, 133 g kristálycukrot, 1½ teáskanál őrölt fahéjat, ¼ teáskanál őrölt gyömbért és egy csipet őrölt szegfűszeget egy nagy, alig forró vízzel teli lábas fölé állított botmixer táljában (a tál nem érhet a vízhez), erőteljesen keverve addig, amíg a cukor majdnem teljesen feloldódik, és a keverék könnyű és enyhén szellős lesz, kb. 5 percig.

5. Adjuk hozzá a fehér csokoládét, 3 evőkanál sótlan, darabokra vágott, szobahőmérsékletű vajat, 2 tk. vaníliakivonatot, 1¼ teáskanál kóser sót és a félretett zselatinos keveréket, és keverjük hőálló gumispatulával, amíg a csokoládé megolvad, és a keverék sűrű és sima lesz, kb. 2 percig. Vegyük le a tálat a tűzről, és keverjük bele a sütőtök pürét. Hagyjuk kihűlni.

5. lépés: Közepes sebességen addig verjük, amíg a keverék színe világosabbá válik, és térfogata kissé megnő, kb. 3 percig (a keverék ekkor már töröttnek tűnhet, de ez nem baj.)

6. lépés: Kaparjuk a sütőtökös keveréket egy nagy tálba, majd adjunk 1½ csésze tejszínt az állókeverő táljába és közepes sebességen addig verjük, amíg merev csúcsok nem alakulnak ki, kb. 2 percig.

7. Hajtogassuk a tejszínhabot a sütőtökös keverékhez, majd kaparjuk a kéregbe és simítsuk el a felületét. Hűtsük a pitét fedetlenül legalább 12 órán át.

7. lépés: Amikor készen áll a tálalásra, egy nagy tálban, elektromos keverővel közepes-magas sebességen verjünk fel 3 dl tejszínt, 37 g porcukrot, 1 teáskanál vaníliakivonatot és ¼ teáskanál kóser sót, amíg közepes csúcsok alakulnak ki, kb. 2 percig.

8. lépés: Tegyük a tejszínhabot a töltelékre. Kanállal vagy egy spatulával enyhén oszlassuk el, hogy hullámzó pamacsokat hozzunk létre. Szórjuk meg vékonyan a félretett kekszmorzsával.

(Bon Appétit)

Nyitókép: Shutterstock