Egy nő könyvet olvas.

A kevesebb néha több: a boldogság eléréséhez ennyi szabadidőre van szükségünk

Egy tanulmány szerint az emberek akkor a legboldogabbak, ha naponta körülbelül két óra szabadidővel rendelkeznek.


Azok az emberek, akiknek napi kettő és öt óra közötti időtartamnyi szabadidejük van, ugyanolyan boldogok, mint azok, akik két órát tudnak pihenni.

A tanulmány azt sugallja, hogy az időszűkében lévő embereknek meg kellene próbálniuk naponta körülbelül két óra szabadidőt találniuk, hogy növeljék a boldogságszintjüket.

Azok a személyek azonban, akiknek napi hét óra szabadidejük van, lényegesen kevésbé boldogok és elégedettek az életükkel, mint azok, akik két órát tudnak magukra szánni egy nap.

Ennek részben az lehet az oka, hogy a túl sok szabadidővel rendelkezők úgy érzik, hogy az időpazarlás miatt nem produktívak.

A kutatók szerint a túl sok szabadidő elleni megoldás rendkívül egyszerű: hosszú távú célokat kell találnunk maguknak, amikért megéri küzdeni. Ha az emberek céltudatosnak érzik magukat, az boldogabbá teszi őket.

Az eredmények ellentmondanak annak a széles körben elterjedt tévhitnek, miszerint a sok szabadidő minden esetben összefügg egy adott személy magas boldogságszintjével.

Dr. Marissa Sharif, a tanulmány első szerzője elmondta:

Az emberek gyakran panaszkodnak arra, hogy túl elfoglaltak, és azt hajtogatják, hogy több időt szeretnének. De vajon a több idő valóban összefügg a boldogsággal? Azt találtuk, hogy ha valakinek kevés a szabadon felhasználható órája egy nap, az nagyobb stresszel és alacsonyabb szubjektív jólléttel jár. Ugyanakkor, míg a túl kevés idő is rossz, a több idő nem mindig jobb.

Az eredmények először is egy sor felmérésből származnak, amelyek keretén belül több ezer amerikai körében vizsgálták a szabadidő és a boldogság közötti összefüggéseket.

Ezekből egyértelműen kiderült, hogy a több szabadidő összefügg a nagyobb boldogsággal, de csak egy bizonyos pontig.

Emellett, egy kísérletsorozatban arra kérték az embereket, hogy képzeljék el, hogy naponta kevés (15 perc), közepes (3,5 óra) vagy sok (7 óra) szabadidővel rendelkeznek.

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek akkor érezték magukat a legboldogabbnak és a legproduktívabbnak, ha naponta közepes mennyiségű szabadidő állt rendelkezésükre – körülbelül 3,5 óra.

A kevés szabadidő a stresszérzéssel, a sok szabadidő pedig az olyan nem produktív tevékenységekkel, mint a tévénézés és a számítógép-használat, volt összefüggésben.

Dr. Sharif így folytatta:

Eredményeink azt sugallják, hogy ha végül egész napokat tölthetünk szabadon, amelyeket tetszés szerint tölthetünk ki, az hasonlóan boldogtalanná tehet bennünket. Az embereknek inkább arra kellene törekedniük, hogy mérsékelt mennyiségű szabadidővel rendelkezzenek, amelyet úgy tölthetnek el, ahogyan akarnak.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: PsyBlog