
A szakértők szerint 4 hétköznapi szokás csökkentheti a vastagbélrák kockázatát
Mindennapi szokásaink – az étkezéseitől kezdve a mozgásig – észrevétlenül formálják hosszú távú egészségünket. Nemcsak a testsúlyra vagy a szív állapotára hatnak, hanem bizonyos daganatok, köztük a vastag- és végbélrák kockázatát is befolyásolják. Mivel a betegség előfordulása világszerte emelkedést mutat, különösen fontos tudni, milyen egyszerű lépésekkel mérsékelhetjük kialakulását.
Az elmúlt egy-két évtizedben aggasztóan megemelkedett a vastag- és végbélrákos esetek száma a fiatalabb korosztályban, különösen az 50 év alattiaknál. Ez a tendencia arra késztette az Amerikai Preventív Szolgáltatások Munkacsoporját (USPSTF), hogy a szűrést ne 50, hanem már 45 éves kortól ajánlja. Van azonban néhány dolog, amit mi is megtehetünk megelőzésképpen.
A testmozgás nemcsak az általános egészség egyik alappillére, hanem a daganatok megelőzésében is kulcsszerepet játszik. Nem kell azonban maratonokat futnunk: már egy tempósabb séta vagy a kerékpározás is mérsékelheti a kockázatot.
A kutatások szerint a 30 és 50 közötti életévekben különösen hatékony lehet a mozgás. A fizikai aktivitás ugyanis javítja a bélrendszer egészségét, csökkenti a gyulladást és kedvezően hat az inzulinérzékenységre is.
„Már a lépcsőzés vagy a rövid séták is sokat számítanak. Ha mindezt kiegyensúlyozott étrenddel párosítjuk, a hatás még erősebb” – mondja Maen A. Abdelrahim, egyesült államokbeli gasztroenterológus.
A rostbevitel növelése az egyik legegyszerűbb módja a vastagbélrák-kockázat csökkentésének. A rost segíti a salakanyagok gyorsabb távozását, így a potenciálisan káros anyagok rövidebb ideig érintkeznek a bélfallal. Nem szükséges drasztikus étrendváltásba kezdenünk: elég, ha teljes kiőrlésű kenyeret választunk, bogyós gyümölcsöket vagy chia magot adunk a reggelinkhez, esetleg nassolnivalónak almát, körtét vagy diót fogyasztunk. Szerencsére mind a vízben oldódó, mind a nem oldódó rostok csökkentik a vastagbélrák kockázatát.
A joghurt remek kiegészítője bármely reggelinek, jótékony hatásai miatt pedig különösen érdemes rendszeresen fogyasztani. A probiotikumokban gazdag élelmiszer ugyanis támogatja a kiegyensúlyozott bélflórát, ami a vastagbélrák kockázatának mérséklésében is szerepet játszik. Egy 16 vizsgálatot összesítő elemzés szerint a joghurtfogyasztás összefügg az alacsonyabb vastagbél- és végbélrák előfordulásával is. Emellett a tejtermékek kalcium- és D-vitamin-tartalma hozzájárulhat a bélrendszer egészséges sejtcseréjéhez, ami szintén erősíti a védőhatást.

„A vörös és feldolgozott húsok – például a virsli vagy a felvágottak – túlzott fogyasztása egyértelműen összefügg a vastagbélrák kockázatával” – figyelmeztet Karl Kwok gasztroenterológus. Egy elemzés szerint a feldolgozott húsok bőséges fogyasztása 13 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. Alternatívaként érdemes rostban gazdag hüvelyeseket – babot, lencsét, csicseriborsót – vagy pácolt tofut, és növényi kolbászt fogyasztani.
A dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás csökkentése szintén kulcsfontosságú a kérdésben, de az egészséges testsúly fenntartása is csökkentheti a kockázatot.
Érdemes odafigyelni a tünetekre is: ha székletürítési szokásaink megváltoznak, végbélvérzést, tartós hasi fájdalmat, gyengeséget vagy megmagyarázhatatlan fogyást tapasztalunk, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A családi kórtörténet is meghatározó: ha közeli rokonunknál előfordult vastagbélrák, a kockázat magasabb lehet, így javasolt a minél gyakoribb szűrés.
A rendszeres kolonoszkópia és egyéb vizsgálatok lehetővé teszik a daganatmegelőző polipok eltávolítását, mielőtt rákos elváltozássá alakulnának. Ahogyan Kwok is fogalmazott:
A korai felismerés létfontosságú. Ha a vastagbélrákot időben elcsípjük, sokkal jobbak az esélyek a kezelésre, így hosszabb, egészségesebb és boldogabb életet élhetünk