Nő sír a vízparton, háttérben egy férfi

Ezért fáj rendkívül a szakítás – így enyhítsd a tüneteket

Előfordult már, hogy szakításon mentél keresztül és úgy érezted, hogy a fájdalomnak és a sírásnak soha nem lesz vége? A tudomány bebizonyítja, hogy a szakítás az elméd és a tested számos részét aktiválja, ami szó szerint fizikai fájdalmat és szenvedést okoz. Ezek a tanácsok segíthetnek, hogy megértsd és enyhítsd a fájdalmadat.


Akár hiszed, akár nem, a szakítás bizonyítottan ugyanazokat a régiókat aktiválja az agyában, mint a kábítószer-megvonás.

Ez a boldogsághormonok, például a dopamin és az oxitocin gyors csökkenését eredményezi. Mivel a dopamin a jutalom vezérelt viselkedéshez kapcsolódik, ennek csökkenése arra késztethet, hogy azt hidd, új „rúgásra” vagy „jutalomra” van szükséged – például találkozni a volt pároddal, vagy csak újra felvenni vele a kapcsolatot.

„A szívfájdalom tünetei, mint például a sóvárgás, valamint az érzelmi és fizikai függőség, hasonlóak a kábítószer elvonáshoz"

– mondta Dr. Brown a The Good Man Project magazinjának.

Az exed utáni sóvárgás mellett a boldogsághormonok változása álmatlansághoz, tompultsághoz, sőt még depresszióhoz is vezethet. Szerencsére egy másik tanulmány azt is bebizonyította, hogy az agy a felépülésre is képes és a kezdeti sóvárgás ellenére hamar jobban érezheted magad.

De mit tehetünk, hogy enyhítsük a fájdalmat?

A tünetek enyhítésére azt tanácsoljuk, hogy próbálj ki új dolgokat – az újdonság újratölti a dopaminraktáradat.

Csinálj olyan dolgokat, amelyek arra kényszerítenek, hogy összpontosítsd a figyelmedet: tornáztasd az agyad, tanulj új dolgokat, vegyél táncórákat, vagy kezdj el egy új nyelvet tanulni.

A sport segít a boldogsághormonok felszabadításában, így mozogj minél többet, lehetőleg a szabadban.

Fontos, hogy légy türelmes magaddal, mint minden függőség, ez is elmúlik.

Ha szakításon mész keresztül, nem is biztos, hogy a jelenlegi szakítás fáj annyira. Lehetséges, hogy a múltadból származó megoldatlan gyász tör fel.

Miért?

Mert a szakítás vagy az elutasítás érzelmeket kiváltó történés. Mivel ezzel aktiválódnak az érzelmek, a tested múltbéli eseményeket is újra átél, amelyek hasonló érzésekkel jártak. Ilyenkor a régi érzések is újra felszínre törhetnek és újra éli őket a tested. Ez gyakran nagyon erős érzelmeket tartalmaz, mint például a fájdalmas bánat, pánik vagy a düh és a harag. Az agy pedig nem tud különbséget tenni a valódi fenyegetés és a hamis riasztás között.

Ezt így enyhítheted

Használj biztonságot sugárzó állításokat, például: „biztonságban vagyok”, „védett vagyok” vagy „elmúlik”.

Folyamatosan emlékeztesd magad, akár egy naplóban, hogy nincs valós veszélyhelyzet, és képes vagy túlélni a volt partnered nélkül is.

Dolgozz újra a régi veszteségeken is. Emlékezz az elhunyt szeretteidre, vagy a régi gyászra, amit egykor átéltél.

De a legfontosabb: soha ne érezd, hogy segítséget kérni kellemetlen dolog. Ilyenkor a legtöbbet szakember tud segíteni rajtunk.

Összefoglaló:

Ha túlterheltnek érzed magad mentálisan és fizikailag, ne feledd, hogy a fájdalmad végül elmúlik. Ez a szervezeted rövid távú reakciója a jelenlegi válságra, hogy megvédjen téged. Bízz a folyamatban, és használd a fenti tippeket, amelyek segítik a szakítás átvészelését és a gyorsabb gyógyulást.

Nyitókép: Shutterstock