szegfűszeg

Kedvenc karácsonyi fűszerünk, a szegfűszeg hat​ fontos gyógyászati előnye

A szegfűszeget rendszeresen használjuk ízesítőnek, főleg a téli hónapokban. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de megmutatjuk, milyen kedvező hatásai vannak még az egészségünkre.


A szegfűszeg egy örökzöld fa apró, szárított virágbimbója, amelyeknek a fahéjhoz hasonló, de annál fűszeresebb íze van. Üzletekben egészben és őrölt változatban is be lehet szerezni, és bár általában édes ételekhez és italokhoz társítjuk (pl. forralt bor. mézeskalács), egzotikus ragukban is jól megállja a helyét.

Konyhai felhasználása mellett tömérdek egészségügyi előnye is van:

egy t\u00e1l szegf\u0171szeg

Fotó: Unsplash/Afif Kusuma


1. Hatékony gyulladáscsökkentő: olyan anyagokat tartalmaz, amik bizonyítottan csökkentik a gyulladás okozta tüneteket, ez a tulajdonság pedig hasznos lehet a krónikus betegségek elleni védekezésben.

2. Antimikrobiális hatása van: felveszi a harcot számos baktérium- és gombatörzzsel szemben.

3. Természetes fájdalomcsillapító: már a 13. század óta használják fájdalom csökkentésére. Elsősorban fogfájásra hasznos; a legtöbb gyógyszertárban lehet kapni szegfűszegolajat vagy szájvizet, amikkel kiaknázhatjuk ezt az előnyét.

4. Rákellenes hatása is lehet: kutatások azt sugallják, hogy a méhnyak-, és a nyelőcsőrák ellen is eredményes.

5. Segítheti a máj védelmét: vizsgálatok szerint a zsírmájbetegség és a májzsugorodás esetében is javulást idéz elő.

6. Kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosíthat: jótékony hatással van a vércukorszintre és az inzulin-rezisztensekre. További vizsgálatokra van még szükség ennek bizonyítására, de a jövőben előnyt jelenthet a cukorbetegségben szenvedők számára.

Arra azonban vigyázzunk, hogy egyesek allergiásak lehetnek erre a fűszerre. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk fogyasztása közben vagy után, például bizsergő szájat vagy köhögést, akkor forduljunk a háziorvosunkhoz, mert egy rosszabb esetben anafilaxiás reakciót is kiválthat.