person showing green and black eyelid closeup photography

Egy új kutatás szerint a szemünkből megállapítható a korai halál kockázata

Az öregedés látható jelekkel mutatkozik mindenkin, de a tény, miszerint két ember azonos életkorú, nem azt jelenti, hogy egyformán öregszenek. Egy kutatócsoport olyan technológiát fejlesztett ki, amely a retina vizsgálatával megállapítja az emberek egészségügyi életkorát, ezzel pedig előjelzi a jövőbeli megbetegedések esélyét.


A kutatók egy gépi tanulási modellt programoztak be a retina — vagyis a szerv hátsó részén található szövet — vizsgálatára. A rendszer ezek után megmondja, milyen idős a vizsgált alany. Az algoritmus nagyon pontos eredményeket képes közölni: az Egyesült Királyságban nagyjából 47 ezer középkorú ember életkorát fejtette meg maximum három és fél éves kilengésekkel.

Alig több mint egy évtizeddel a vizsgálatok után 1871 személy halt meg a tesztcsoportból, a nagy részüknek pedig idősebb kort állapított meg a gép. Ebből az következik, hogy azoknál az alanyoknál, akiknek egy évvel többet jelzett ki a szerkezet, mint a tényleges életkoruk, azoknál a következő tizenegy évben nőtt a kockázata bármilyen krónikus betegségnek.

Korábban is vizsgálták már, hogy az emberi szem hátsó részén elhelyezkedő sejtek mennyire utalhatnak különböző betegségekre, viszont ez az első olyan gyakorlati állítás, ami a "retinális életkorbeli különbséget" a halandóság előrejelzéseként mutatja be.

Egy barna szem\u0171 l\u00e1ny

Fotó: Unsplash/ Marina Vitale

Az eredményeket tisztán vizsgálatok útján következtették ki, szóval mostanáig semmilyen tudományos magyarázata nincs a tanulmány megállapításainak. Korábbi vizsgálatok viszont már kimutatták azt, hogy a retináról készült fényképek elősegíthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések felkutatását.

„Ez a munka alátámasztja azt a hipotézist, miszerint a retina fontos szerepet játszik az öregedési folyamatban, és érzékeny az öregedés halmozott károsodásaira, amelyek növelik a halálozási kockázatot"

— állapították meg a szerzők a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Unsplash/Arteum.ro