Különböző süteményeket tartó kezek

Szereted az édességet? Ezt árulja el a személyiségedről

Az édes ételeket kedvelő emberek szó szerint édesebb személyiséggel rendelkeznek egy tanulmány szerint.A segítőkész emberek, akik például jótékonykodnak, kedvelik az édes ételeket, ráadásul magasabb az egyetértés személyiségjegyük is, állapították meg a kutatók.

Michael D. Robinson professzor, a tanulmány társszerzője a kutatás eredményeiről elmondta, azok valódi kapcsolatot feltételeznek az édes ízek és a proszociális viselkedés között.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a metaforák egyedi és provokatív előrejelzésekhez vezethetnek az emberek viselkedésével és személyiségjegyeivel kapcsolatban”

A kutatásban résztvevő személyeknek édes vagy nem édes ételeket kellett kóstolniuk, mad az ételekről és a személyiségről alkotott nézeteikről kérdezték őket.

Dr. Brian Meier, a tanulmány első szerzője elmondta, kutatásuk azt vizsgálta, hogy az ízpreferenciákat pro-szociális élményekkel összekötő metaforák (pl. „ő nagyon édes”) felhasználhatók-e a tényleges személyiségjegyek és viselkedés megvilágítására.

Az eredmények szerint az emberek intuitív módon úgy vélik, hogy akik szeretik az édes ételeket, azoknak a személyiségük is édes.

„Meglepő, hogy a segítőkész és barátságos embereket 'édesnek' tartják, mert úgy tűnik, hogy az ízlésnek kevés köze van a személyiséghez vagy a viselkedéshez. Mégis, a megtestesült metafora legújabb pszichológiai elméletei arra a feltevésre vezettek bennünket, hogy látszólag ártalmatlan metaforákból újszerű felismeréseket lehet levezetni a személyiségről és a viselkedésről”

– fogalmazott Meier.

Hozzátette, fontos, hogy az ízleléssel kapcsolatos vizsgálataik kontrollálták a pozitív hangulatot, így az általunk talált hatások nem annak a boldog vagy jutalmazó érzésnek köszönhetőek, amit egy édes étel elfogyasztása után érezhetünk.

Meier hangdőlyozta, nem biztos, hogy az eredmények hogy a különböző kultúrákban azonosak.

„Bár azt sugalljuk, hogy eredményeink valószínűleg más kultúrákban is megtalálhatók, ez nem biztos, hogy mindegyikben így van.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock