egy női kéz az ablakot támasztja miközben odakint esik az eső

A különböző személyiségtípusok másképp reagálnak a problémákra – íme a lista!

Stresszre adott válaszunkat erősen befolyásolják a különböző személyiségjellemzőink.


Honey Langcaster James pszichológus szerint a biopszichoszociális-modell értelmében viselkedésünkre egyszerre van hatással a biológia és a környezet.

A pszichológiában öt nagyfaktorú személyiségjellemzőt különböztetnek meg – ezt hívjuk Big Five-nak. Ide tartozik a nyitottság, a lelkiismeretesség, az extraverzió, a barátságosság, valamint a neuroticizmus

– írja a Health Line.

Megvizsgálva ezeket a jellemzőket azt láthatjuk, hogy valamennyien másképp reagálunk az élet által elénk görgetett stresszes helyzeteket.

  • A változásokra nyitottabb emberek rugalmasabban kezelik például a problémákat. Kíváncsiak és alkalmazkodóak, jó a problémamegoldó képességük, keresik az új tapasztalatokat, valamint könnyebben túl lesznek a rosszabb napokon.
  • A lelkiismeretes egyének szeretnek felelősséget vállalni olyan dolgokért, amikre van kihatásuk, ők veszik a legkomolyabban a kihívásokat, a lehető legrosszabbat látva bennük. Ők nagyon szeretnek komplex terveket kidolgozni, amikor egy problémáról van szó.
  • Az extrovertált embertípusnak a barátok, mások közelsége a legfontosabb – bennük bíznak leginkább, ha probléma éri őket. Ilyenkor inkább érzelmesebb reakciókat mutatnak, ha pedig nem tudják azt megoldani, nem félnek mástól tanácsot kérni.
  • A barátságos típus támaszkodik az empátiára, a negatív érzelmek egészséges kibeszélésére, szeret másokkal együtt dolgozni egy problémán.
  • A neurotikus, vagy szorongó típusúak erőteljesen reagálnak a fenyegetésekre, magas az önreflexiójuk, szeretik a kreatív problémamegoldásokat. Rájuk jobban kihat a stressz, a kihívás, mint másokra.

A gyakorlatban a kognitív viselkedésterápia az egyik módja annak, hogy változtassuk reakcióinkon, mivel segít megérteni, hogy hogyan vezetnek bizonyos gondolatfoszlányok cselekvéshez.