egy nő sziluettje a vízparton, aki a karjait felfelé tartja

Az ilyen személyiségtípusú embereknek általában jó a mentális egészsége

Egy kutatás arra jutott, hogy van egy embertípus, amelyik kevésbé hajlamos a neurózisra.


A tudományos eredmények szerint azok az emberek, akik spirituálisabbak, jobb mentális egészséggel rendelkeznek. A tanulmány a Journal of Religion and Health című folyóiratban jelent meg.

A feltételezett okok között találjuk, hogy a spirituális emberek nagyobb kapcsolatot éreznek az univerzum többi részével.

Így azzal, hogy csökkenti az énközpontúságot, a spirituális lét javíthatja az emberek mentális egészségét.

Dr. Dan Cohen, a tanulmány első szerzője elmondta:

Tanulmányunk eredményei sok szempontból alátámasztják azt az elképzelést, hogy a spiritualitás személyiségjegyként működik. A fokozott spiritualitással az emberek csökkentik én-érzetüket, és nagyobb egységet és kapcsolódást éreznek az univerzum többi részével. Érdekes volt, hogy a vallási tevékenységekben való részvétel gyakorisága vagy a gyülekezeti támogatás észlelt mértéke nem bizonyult szignifikánsnak a személyiség, a spiritualitás, a vallás és az egészség közötti kapcsolatokban.
egy t\u00f6r\u00f6k\u00fcl\u00e9sben \u00fcl\u0151 n\u0151 medit\u00e1l

Fotó: Unsplash

Három felmérésben kérdezték meg az embereket személyiségük, a spiritualitás iránti nyitottságuk, valamint mentális és fizikai egészségük kapcsán. A vizsgálatban protestánsok, katolikusok, zsidók, muszlimok és buddhisták vettek részt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hívő embereknél alacsonyabb volt a neuroticizmus szintje, ami jobb mentális egészségre utal.

A spirituális emberek nagyobb valószínűséggel voltak extravertáltak is.

Dr. Cohen hozzátette:

Korábbi kutatásaink azt mutatják, hogy a különböző egészségügyi állapotokból, például rákból, stroke-ból, gerincvelő-sérülésből és agyi traumából felépülő emberek mentális egészsége jelentősen összefügg a pozitív spirituális meggyőződésekkel és különösen a gyülekezeti támogatással és a spirituális beavatkozásokkal. A spirituális meggyőződés olyan megküzdési eszköz lehet, amely segít az egyéneknek érzelmileg kezelni a stresszt.

Forrás: Spring

Nyitókép: Unsplash