Agyformát kiadó rajz, középen IQ szót kiadó fakockákkal

Ezek az alacsony IQ-értékekkel összefüggő személyiségjegyek

Az egyik tulajdonság az intelligenciatesztek rosszabb eredményéhez kapcsolódik.

Az instabil érzelmekkel rendelkező emberek hajlamosak alacsonyabb értékeket elérni az IQ-teszteken, állapította meg egy tanulmány. Ez a teszt kitöltése közbeni idegesség miatt lehet. Valójában, a neurotikus személyeknek magasabb lehet az IQ-ja, mint amit a standard tesztek mutatnak, olvasható a PsyBlog cikkében.

Az öt fő személyiségjegy egyikének számító neuroticizmus magában foglalja az instabil érzelmeket, a szorongást, az öntudatlanságot és az ingerlékenységet. Azok az emberek, akiknek magasabb a neuroticizmusuk, rosszabb alvók is lehetnek a tanulmány szerzői szerint.

„A magas pontszámot elérők általában érzékenyek, érzelmesek, aggódóak, szeszélyesek, gyakran depressziósak és alszanak rosszul, és különböző pszichoszomatikus zavarokban szenvedhetnek. Az alacsonyabb pontszámot elérő személyek hajlamosak a biztonságra, szívósak és általában nyugodtak még stresszes körülmények között is.”

A következtetések két tanulmányból származnak, az első 646 holland ikerpár bevonásával készült. Az eredmények kimutatták, hogy a magasabb neuroticizmussal rendelkező személyek alacsonyabb pontszámot kaptak egy IQ-teszten.

A kutatók következtetése szerint a kapcsolat a genetikára vezethető vissza.

Egy második, 213 ember bevonásával készült vizsgálatban azonban IQ-tesztet végeztek a résztvevőkön, akiket két csoportra osztottak attól függően, mennyire voltak szorongóak.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél idegesebbek voltak az emberek, annál alacsonyabb volt az IQ-értékük. A szorongás hatását statisztikailag kiszűrve azonban a kutatók kimutatták, hogy az erősen neurotikus emberek ugyanolyan intelligensek.

A neurotikus személyek tesztelési körülmények között szorongóbbak lesznek, és ez a szorongás befolyásolja az IQ-teszteken nyújtott teljesítményüket. Így azt javasolják, hogy a neuroticizmus nem önmagában az intelligenciával, hanem az intelligenciatesztek teljesítményével áll összefüggésben, amit már korábban is javasoltak. Ez a felvetés arra utal, hogy az IQ-tesztek alábecsülhetik a neurotikus egyének valódi intelligenciáját”

– tették hozzá a szerzők.

Nyitókép: Shutterstock