Az IQ-tesztelés, mérőeszköz, amelynek mutatója nagyon magas intelligenciahányadosra mutat.

Ez a jele annak, ha magas az IQ-nk

Van egy személyiségjegy, amely a magasabb intelligenciához kapcsolódik.

Az együttműködési készség a magas intelligencia jele – derült ki egy friss kutatásból.

Az intelligensebb emberek eleinte inkább óvatosan bánnak a bizalommal, majd a tapasztalattal egyre jobban kiépítik azt.
Az együttműködő emberek általában segítőkészebbek, hisznek a csapatmunkában és kölcsönösen támogatják egymást. Utóbbiak emellett általában jobban átlátják a nagy egészet és jobban tanulnak a tapasztalatokból.

A magasabb intelligencia lehetővé teszi az emberek számára, hogy gyorsabban feldolgozzák az információkat.

Mindezek a tényezők annak a jelei, hogy valakinek magas az IQ-ja.

A tanulmányt vezető Eugenio Proto professzor elmondta, hogy az emberek természetesen azt feltételezhetik, hogy a kedves, lelkiismeretes és nagylelkű emberek automatikusan együttműködőbbek.

„Kutatásunk során azonban elsöprő támogatást találtunk arra az elképzelésre, hogy az intelligencia a szociálisan összetartó, együttműködő társadalom elsődleges feltétele. A jószívűségnek és a jó magaviseletnek is van hatása, de ez átmeneti és kicsi. A magasabb intelligencia további előnye a kísérletünkben – és valószínűleg a való életben is – hogy gyorsabban képes feldolgozni az információkat, ezáltal szélesebb körű tapasztalatokat gyűjteni és tanulni belőlük. Ez a forgatókönyv a munkahelyre is alkalmazható, ahol valószínű, hogy az intelligens emberek, akik átlátják a nagyobb összefüggéseket és együttműködően dolgoznak, végül előléptetést és anyagi jutalmat kapnak”

– idézi őt a PsyBlog.

A következtetések abból származnak, hogy az emberek egy sor olyan játékot játszottak, amelyekben az együttműködést tesztelték. Mindegyikben a kockázatot és a jutalom állt egymással szemben.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek, akik kellemesebbek és lelkiismeretesebbek voltak, egyben együttműködőbbek is voltak. Ezeknek a személyiségjegyeknek a hatása azonban eltörpült az IQ hatása mellett.

Az alacsonyabb IQ-val rendelkezők, hajlamosak nem következetes stratégiát alkalmazni, és figyelmen kívül hagyják tetteik következményeit, állapította meg a tanulmány.

„A magasabb intelligencia szignifikánsan magasabb szintű együttműködést és jövedelmet eredményezett. Az alacsonyabb intelligenciával rendelkező egyének kudarca, hogy nem tudják megfelelően megbecsülni a jelenlegi cselekvések jövőbeli következményeit, magyarázza ezeket az eredménykülönbségeket. A személyiség szintén befolyásolja a viselkedést, de kisebb mértékben és alacsony kitartással”

– fejtették ki a tanulmány szerzői.