futó nő

3 pozitív személyiségváltozás, amit a rendszeres mozgás okoz

A rendszeres testmozgáshoz kulcsfontosságú, hogy a szokások kialakításának módjára összpontosítsunk. De egy friss kutatás szerint megéri az erőfeszítést, ugyanis a testmozgás extravertáltabbá és kellemesebbé tesz minket.


Ez csak két pozitív változás azok közül, amelyeket a szerény mennyiségű testmozgás eredményezhet a személyiségben.

A testmozgás emellett növeli az emberek lelkiismeretességét és nyitottabbá teszi őket az új tapasztalatokra.

E személyiségváltozások néhány előnye közé tartozik:

  • Az extravertáltabb emberek általában több pozitív érzelemmel rendelkeznek,
  • a nagyobb lelkiismeretesség több sikerhez vezethet az életben,
  • és a tapasztalatokra való nyitottság összefügg az intelligenciával és a kreativitással.

Ezzel szemben azoknál, akik ülőmunkát végeznek, a személyiségükben bekövetkező változások ellenkező mintázatát tapasztaljuk. Ide tartozik a tapasztalatokra való zárkózottabbá válás és a kevésbé lelkiismeretes viselkedés.

A következtetések egy több mint hatezer emberen végzett vizsgálatból származnak, akiket több mint húsz éven keresztül követtek nyomon. Mindegyikük kitöltött egy-egy kérdőívet, amelyben személyiségükről és mozgásszintjükről kérdezték őket.

ugr\u00f3k\u00f6telez\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Az eredmények azonban azt mutatták, hogy alapvetően a kisebb mennyiségű testmozgás járt együtt a személyiség pozitív változásával az évek során.

Ahogy a tanulmány szerzői írják:

A fizikailag inaktív életmód számos hosszú távúbiológiai, egészségügyi és kognitív következményekkel jár, mint például a gyengeség nagyobb kockázata, rosszabb mentális és fizikai egészség, valamint a szellemi és fizikai egészség romlása, a memória és a végrehajtó funkciók csökkenése. Ezek az eredmények viszont hosszú távon hatással lehetnek a személyiségre, például csökkenhet az önfegyelemre és szervezettségre, illetve a felfedező és kíváncsiságra való hajlam. Valójában a kognitív hanyatlás, a nagyobb törékenység és a többdepressziós tüneteket és a betegségterhelést idővel összefüggésbe hozták a lelkiismeretesség és a nyitottság csökkenésével.

A tanulmányok szerint a rendszeres testmozgás megszerzésének kulcsa a szokások beindításának módjára való összpontosítás.

Minden arról szól, hogy legyenek olyan rendszeres jelzések, amelyek automatikusan mozgásra késztetnek. A jó edzési szokások kialakításához arra kell összpontosítani, hogy mi indítja el az edzést, nem pedig arra, hogy milyen típusú edzést végez az illető.

Forrás: Spring

Nyitókép: Shutterstock