egy nő széttárt karokkal áll a napfényben

Szomatikus mozgás: vírusként terjed az interneten, de tényleg ennyire hatásos?

Ha görgetted mostanában a TikTok-ot, valószínűleg belefutottál a szomatikus edzésről szóló videókba. Ez egy, a testet és lelket egyaránt érintő trend, amely a mentális és fizikai jólét fokozását ígéri.


Az Oxford English Dictionary meghatározása szerint a „szomatikus" kifejezés „a testtel kapcsolatos, az elmétől megkülönböztetve". Vagyis ez az edzés arról szól, hogyan mozogsz. Valójában arról van szó, hogy az elmét és a testet a fizikai mozgásokon keresztül kapcsoljuk össze. A szomatikus edzés inkább egy belső vizsgálódás, aszerint mozogsz, hogy hogyan érzed magad, nem pedig, hogy hogyan néz ki.

Az alábbiakban összeszedtük, hogy hogyan és miért érdemes szomatikus mozgást végezni.

​Mi az a szomatikus mozgás?

Amikor edzel, hagyományosan ugyanazt a mozdulatot ismételgeted újra és újra, hogy izmot és fittséget építs. A szomatikus mozgás többről szól, mint az izmokról − bevonja a gondolatokat, érzéseket, érzelmeket és az érzékelést is.

Mivel ez a mozgás kapcsolódik a gondolatainkhoz, érzéseinkhez és a légzésünkhöz, úgy gondolják, hogy különösen előnyös azok számára, akik múltbéli traumával, PTSD-vel vagy fájdalommal küzdenek.

szomatikus mozgás nagyrészt arról szól, hogy felfedezd, mi esik jól neked és a testednek, valamint mi segít feloldani a fizikai és érzelmi feszültséget. A szomatikus mozgás a mozgás minőségét kutatja, és lassú, kicsi mozdulatokat igényel. Ha nem vagy biztos benne, hol kezdd el, próbáld ki a gurulást vagy a hintázást, valamint a különböző mozgássíkokban és irányokban való elmozgást.

​Milyen előnyei vannak?

egy t\u00e1ncol\u00f3 p\u00e1r

Fotó: Shutterstock

Az interneten sokan áradoznak a szomatikus testmozgás mentális egészségügyi előnyeiről, többek között a jobb hangulatról és az idegrendszer szabályozásáról. Az elképzelés szerint ez az elménkből a testünkbe való áthelyeződés helyreállíthatja a nyugalmat és az egyensúlyt.

Ha szorongsz, az agyad jelet küld vissza a testednek, hogy a bezárt mintában tartson. Itt jön a képbe a szomatikus mozgás, amelynek célja, hogy új tapasztalatokat vezessen be az idegrendszeredbe.

Kérdezd meg magadtól a következőket:

  • Milyen érzés, amikor a lapockákat leengeded?
  • Milyen érzés az alsó bordáidba lélegezni?
  • Milyen érzés négy alatt belélegezni és kilélegezni az orrodon?
  • Milyen érzés szabadon lélegezni, ahelyett, hogy visszatartanád a lélegzeted?

A szomatikus gyakorlat egyfajta testi ellenőrzés mind a tested, mind az agyad számára, amely lehetővé teszi, hogy felmérd, hogyan érzed magad fizikailag és mentálisan. A kutatások is azt mutatják, hogy az ehhez hasonló testközpontú gyakorlatok javíthatják a mentális egészséget.

​Segít a fogyásban?

Mivel számos előnye van ennek a mozgásformának, nem meglepő, hogy trendi lett. Ez azt is jelenti, hogy a zsírégetés is képbe jött vele kapcsolatban.

A TikTok-on sokan azt az elképzelést erősítik, hogy a szomatikus gyakorlatokkal csökkenthetjük a kortizol nevű stresszhormon szintjét, és ezzel együtt fogyni is fogunk. Bár a magas kortizolszint összefügg a súlygyarapodással, több kutatásra van szükség ahhoz, hogy ezt az elméletet meggyőzően bizonyítani lehessen.


Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Shutterstock